Nébihoktatás

Húsvét zöldítő hímes-rímes pályázat

A magyar háztartások 300 000 tonna élelmiszert pazarolnak el évente, amellyel fél millió ember egy éven keresztül jól tudna lakni. Ez a tetemes mennyiségű, feleslegesen megtermelt és megvásárolt élelmiszer nem csupán erkölcsi és gazdasági kérdés, de az egyik legjelentősebb környezeti probléma is, amely különösen az ünnepi időszakok alkalmával igényel nagyobb figyelmet.

Húsvét alkalmából „Húsvét zöldítő hímes-rímes” címmel tojásfestő és locsolóvers-író pályázatot hirdetünk, amellyel rendhagyó módon szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egy kis odafigyeléssel mindannyian tehetünk az élelmiszerpazarlás mérsékléséért. Fenntartható locsolkodásra fel!

Kik jelentkezhetnek a pályázatra?

Kicsik és nagyok jelentkezését is várjuk, az egyetlen feltétel, hogy a Pályázó Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezzen. 14 év alatt szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése kötelező.

Milyen pályamunkákkal lehet jelentkezni?

A Pályázatra két kategóriában lehet jelentkezni:

1. Tojásfestés fenntartható technikák alkalmazásával

Cél a húsvéti hímes tojás festés során az élelmiszerhulladékok kreatív felhasználása és csökkentése. Bármilyen élelmiszerhulladék felhasználható (pl. hagymahéj, cékla héj, kávézacc), és bármilyen technikával készülhet a pályamű. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tojásfestés során ne keletkezzen élelmiszerhulladék (kifújt tojás felhasználása, főtt tojás esetén hűtve tárolás). A pályamunkákat fényképes formában várjuk (1 db fotó vagy montázs), illetve kérjük a felhasznált anyagok és módszerek 1-2 mondatos bemutatását.

2. Locsolóvers-írás

Olyan frappáns locsolóverseket várunk, amelyek témája élelmiszerpazarláshoz és az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez kapcsolódik. Ebben a kategóriában a pályamunkákat videós formában várjuk. Nem feltétel, hogy a Pályázó megjelenjen a videóban, ugyanakkor elvárás, hogy a locsolóvers jól érthetően elhangozzék a felvételen. A videó maximum 90 másodperces lehet és nem haladhatja meg az 2 GB-ot. Nem elvárás a professzionális technika, filmes megoldások alkalmazása!

A Pályázatra egy résztvevő kategóriánként egy pályaművet küldhet be. Amennyiben a Pályázó több pályaművel is pályázik egy kategóriában, abban az esetben kizárólag az először beküldött pályaművet veszi figyelembe a Pályázat zsűrije.

Hogyan lehet részt venni a pályázatban?

  1. A pályázaton való részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi linken lehet megtenni: https://portal.nebih.gov.hu/web/forms/shared/-/form/145683702
  2. A pályaműveket a maradeknelkul@nebih.gov.hu címre várjuk. Az email tartalmi követelményét a Játékszabályzat tartalmazza részletesen.

Hogyan értékeljük a pályázatokat?

A beérkezett pályamunkákat első körben a Maradék nélkül program munkatársai értékelik. Fontos, hogy a pályamunka tartalma kapcsolódjon a pályázat témájához, illetve illeszkedjen a fenntarthatósági alapelvekhez. Az értékelés további szempontjai a Játékszabályzatban találhatók.

A kiválasztott alkotásokat a Maradék nélkül Facebook oldalán bocsátjuk közönségszavazásra, amely során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt. Mindkét kategóriában a legtöbb kedvelést bezsebelő pályamű nyeri el az 1. helyezést, a következő legtöbb kedveléssel rendelkező kép/videó a 2. helyezést, és így tovább.

Mit nyerhettek?

Mindkét kategóriában az első 3 helyezettet jutalmazzuk, illetve 3 különdíjat is kiosztunk, amelyet a Maradék nélkül munkatársai ítélnek oda.

Különdíj:

Milyen fontos időpontokra kell figyelni?

  • A pályaművek beküldésének határideje: 2022.04.17. 12:00
  • A közönségszavazásra bocsátás időpontja: 2022.04.17. 23:59
  • A közönségszavazás időtartama: 2022.04.18. – 2022.04.30.
  • A végső eredményhirdetés időpontja: 2022.05.03-ig

Ha kérdésetekre nem kaptatok választ a pályázatról a cikkben keressetek minket a maradeknelkul@nebih.gov.hu címen.

Kérünk Titeket, tekintsétek át a részletes Játékszabályzatot is, amely itt érhető el!

Regisztrációs űrlap

SZÜLŐI BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT Nébih „Húsvét zöldítő hímes-rímes” Pályázathoz

Adatkezelési Tájékoztató

ALKOTÁSRA FEL! 

Forrás: maradeknelkul.hu

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább