Nébihoktatás

Heti kihívás: túrós tészta és kánikula

Mátra, tábor, jó levegő és házi készítésű mentás-citromfű szörp, jól hangzik, ugye?

A Nébih Oktatási Program csapatával a NOE meghívására a Mátra Sástói Kempingben tartottunk foglalkozást a gyerekeknek igazi tábori, laza és kötetlen hangulatban, olyan komoly témákról, mint az élelmiszerbiztonság és élelmiszerpazarlás.

Megérkezésünk utána gyerekek 2 csapatot alkottak, attól függően, hogy inkább az élelmiszerbiztonság vagy az élelmiszerpazarlás témájáról szerettek volna többet megtudni.

Az élelmiszerbiztonsági foglalkozás elején közösen átbeszéltük, hogy miért is fontos ezzel a témával megismerkednünk.  Meglepő, de az élelmiszer eredetű megbetegedések közel 80%-áért a háztartások nem megfelelő higiéniai és nem biztonságos élelmiszer kezelési gyakorlatai felelősek. Ilyen rossz gyakorlat például az alapos kézmosás hiánya, a nyers húsok megmosása a mosogatóban, vagy ha nem használunk külön vágódeszkát a különböző alapanyagokhoz.

A táborozóknak különösen fontos és aktuális a kánikulában a bevásárlás sorrendje, a hűtött áruk megfelelő kezelése, hiszen a napi bevásárlást a gyerekeknek kell intézni, és a mindenki által kedvelt túrós tészta is bekerült a heti menübe.

Az élelmiszerpazarlás szorosan összefügg az élelmiszerbiztonsággal. A lejárt fogyaszthatósági idejű joghurtot még megehetem? A káros mikroorganizmusok jelenléte nem feltétlenül jár együtt a termék ízének/illatának vagy állagának a megváltozásával. Így a válasz: egyértelmű nem.

Egyébként miért is van a hűtőnkben lejárt joghurt? Elfelejtettük, pedig kis odafigyeléssel nem kellett volna a kukában végeznie. Így már ez a joghurt is elkerülhető élelmiszerhulladéknak számít, ami pazarlás.

Vannak olyan élelmiszerhulladékok, amelyek keletkezését megakadályozni nem tudjuk, azonban törekedhetünk a megfelelő kezelésére. Ilyen nem elkerülhető élelmiszerhulladék lehet a zöldségek-gyümölcsök héja és a kávézacc is, amelyeket akár komposztálhatunk is.

A hűtő kulcsfontosságú, ezért is egészítettük ki a foglalkozást heti kihívásokkal és feladatokkal. A gyerekek a hét során 3 területen választhatnak maguk közül felelőst: hűtő felelős, kézmosásért felelős és végül választhatnak valakit, aki majd a bevásárlást felügyeli.

A heti kihívásban segítség lesz a csapatmunka és a tudásmegosztás. A foglalkozásokat követően a gyerekek közösen rendezték a legfontosabb fogalmakat halmazokba: keresztszennyeződés, penészes alma, minőségmegőrzési idő, és még sok-sok fogalom, amelyekről megoszthatták tudásukat.

A kihívások mellett a táborozóknak lehetőségük van mérni a saját élelmiszerhulladékukat és naplózni az elpazarolt élelmiszer mennyiségét. Talán ez lesz a legnagyobb kihívás. Mi nagyon reméljük, hogy a mérleg ebben az esetben negatív lesz, látva a gyerekek és a táborvezetők lelkesedését aggodalomra nincs okunk.

Ezúton is köszönjük a meghívást és várjuk az élménybeszámolót és a tapasztalatokat!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább