Morzsa:
Az élelmiszer-adományozás azt jelenti, hogy megosztjuk másokkal azokat az élelmiszereket, amire nekünk nincs szükségünk, de mások számára nagy segítség lehet. Fontos, hogy csak olyan tartós élelmiszereket adományozzunk, amelyeket mi magunk is szívesen megennénk, vagyis a csomagolás nem sérült, tiszta és legális kereskedelemből származik. Érdemes inkább minőségmegőrzési idejű élelmiszereket adományozni, mint például a rizs, a tészta, a konzervek, a száraz hüvelyesek vagy a hosszú lejárati idővel rendelkező tejtermékek (UHT tej). Így tudjuk biztosítani, hogy mások biztonságosan tudják elfogyasztani őket.
Falat:
Ha szeretnénk szervezetten adományozni, sok magyar szervezethez is csatlakozhatunk. Például a Magyar Élelmiszerbank, a Magyar Vöröskereszt vagy különféle helyi karitatív csoportok rendszeresen szerveznek gyűjtéseket. Tudtad, hogy bizonyos feltételekkel még lejárt minőségmegőrzési idejű élelmiszereket is lehet adományozni? Ezzel kapcsolatban segítségünkre van a Nébih Maradék nélkül program Lejárati útmutatója, ami termékcsoportonként gyűjti össze a lejárt tartós termékek felhasználhatósági határidejét.
Lakoma:
Egyre több helyen találkozhatunk közösségi élelmiszer-dobozokkal is. Ezek olyan kültéri szekrények, ahová bárki beteheti a felesleges, de még fogyasztható élelmiszereit, és bárki el is vehet belőlük. Itt is különösen fontos, hogy csak bontatlan, tiszta csomagolású, jó minőségű, lehetőleg tartós élelmiszert helyezzünk el, és mindig figyeljünk a higiéniai szabályokra! Így tudjuk igazán biztonságossá és hasznossá tenni a megosztást.
Ha még többet szeretnénk tenni, önkéntesként is segíthetünk. Részt vehetünk ételosztásokon, gyűjtések szervezésében vagy akár az élelmiszerek szortírozásában is.

