Morzsa:
Nem minden élelmiszer kockázatos a lejárati idő után. Bontatlan és megfelelően tárolt tartós élelmiszerek, például konzervek, száraz tészták, rizs vagy akár az UHT tej és tejszín is felhasználhatók még a lejárat után. Viszont a gyorsan romló élelmiszerekkel nem érdemes kockáztatni, mert ezek könnyen megbetegedést okozhatnak. Ilyenek a nyers húsok, halak, lágy sajtok és a túró.
Falat:
A lejárt termékek fogyaszthatósága attól függ, milyen lejárati dátum szerepel a csomagolásán:
· Minőségmegőrzési idő: Azt a dátumot jelöli, amelyek lejárata után az élelmiszer ugyan már veszít minőségéből, de elfogyasztása élelmiszerbiztonsági kockázattal általában nem jár. A tartós élelmiszereken (pl. liszt, tészta, csokoládé, konzervek) található ez a lejárati dátum. A lejárat után még adhatunk nekik esélyt, ha bontatlanok és megfelelően tároltuk, de előtte érdemes megnézni, megszagolni és megkóstolni őket.
· Fogyaszthatósági idő: Azt a dátumot jelöli, amely után az élelmiszer elfogyasztása már nem biztonságos. Ez a gyorsan romló termékeken (pl. hús, hal, tejtermékek) szerepel.
Lakoma:
A lejárati dátumok ismerete segít csökkenteni az élelmiszerpazarlást, például egy kamratakarítás során. Sőt, a lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket adományozni is lehet bizonyos feltételek betartása mellett. A Nébih Maradék nélkül program készített egy lejárati útmutatót, amely összefoglalja, hogy a minőségmegőrzési idő után meddig lehet még biztonsággal felhasználni az élelmiszereket. Javasoljuk, hogy böngészd végig a Maradék nélkül lejárati útmutatóját.

