Nébihoktatás

Morzsapakli – Hány napig fogyasztod el a maradék ételeket?

Morzsa:

Az ételmaradékok helyes tárolása kulcsfontosságú az élelmiszerbiztonság szempontjából. A frissen elkészült ételeket 2 órán belül hűtőszekrénybe kell helyezni, hogy elkerüljük a baktériumok elszaporodását. A hűtőszekrény hőmérsékletét 0-5°C között kell tartani, mivel ezen a hőmérsékleten a legtöbb kórokozó lassabban szaporodik. Az ételmaradékokat pár napig – általában 3-4 napig – lehet tárolni a hűtőszekrényben utána már nem ajánlott elfogyasztani.

Falat:

A maradék ételek elcsomagolásánál ügyeljünk arra, hogy minimalizáljuk a levegővel való érintkezést és megelőzzük a kiszáradást. Ennek érdekében légmentesen zárható dobozok használata vagy fóliázás ajánlott. Az ételmaradékok hűtőszekrényben való elhelyezésekor ügyeljünk arra, hogy azokat külön polcra helyezzük el, így megakadályozhatjuk, hogy más, nyers élelmiszerekkel érintkezzenek. A maradékokat fogyasztás előtt mindig alaposan melegítsük újra, és legalább 75°C-os hőmérsékletet érjen el 2 percen keresztül a leghidegebb ponton is (pl.: paradicsomos húsgombóc esetén a húsgombóc közepén). Ha nem tervezzük 3-4 napon belül elfogyasztani a maradékot, érdemes lefagyasztani, mivel a -18°C alatti hőmérsékleten hosszabb ideig eltarthatók az ételek.

Lakoma:

A maradék ételek romlását leggyakrabban mikrobiológiai folyamatok okozzák, például baktériumok és penészgombák szaporodása. A vákuumcsomagolás segíthet meghosszabbítani az eltarthatóságot, mivel csökkenti az oxidációt és gátolja a legtöbb kórokozó szaporodását.

További információ az ételmaradékok tárolhatóságáról a Maradék nélkül oldalán található.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább