Nébihoktatás

Morzsapakli – Hogyan tudod csökkenteni az élelmiszerpazarlást otthon?

Morzsa:

Az első lépés, hogy tudatosabban vásároljunk. Bevásárlás előtt készítsünk listát arról, mire van szükségünk, így elkerülhetjük, hogy feleslegesen sok ételt vegyünk. Vásárláskor nézzük meg az élelmiszerek lejárati dátumát, hogy ne vegyünk olyat, ami hamarosan megromlik, ha nem tudnánk időben elfogyasztani. A maradékokat pedig ne dobjuk ki – gondoljuk végig, hogyan tudjuk felhasználni őket például a másnapi ebédhez vagy vacsorához.

Falat:

Ha szeretnénk még tudatosabbak lenni, tervezzük meg előre a heti menüt! Így pontosan tudni fogjuk, milyen alapanyagokra lesz szükség, és nem veszünk meg felesleges dolgokat. A hűtőszekrényt és a kamrát is érdemes időről időre átnézni, hogy tudjuk, mi van otthon, nehogy valamiről elfeledkezzünk és megromoljon. Ha pedig valamit nem tudunk időben megenni, fagyasszuk le – így később is fel tudjuk használni.

Lakoma:

A legprofibbak még ennél is tovább mennek! Mi is komposztálhatjuk a megmaradt, már nem ehető növényi részeket, így visszakerül a természetbe, amit nem tudtunk elfogyasztani. Törekedjünk arra, hogy minden ehető részt felhasználjunk az alapanyagokból – például a brokkoli szárát vagy a répa héját is. Ha pedig lehetőségünk van, csatlakozhatunk ételmentő akciókhoz, vagy eladományozhatjuk a megmaradt, de még jó állapotú tartós élelmiszereket.
Mi magunk is lehetünk hangadók: mutassunk példát a környezetünknek, és buzdítsunk másokat is az élelmiszerpazarlás csökkentésére!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább