Nébihoktatás

Morzsapakli – Hol érdemes tárolni a zöldségeket és gyümölcsöket?

Morzsa:

Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amik a hűtőben érzik jól magukat, és olyanok is, amelyeknek a kamra vagy a konyhapult az ideális helyük. A hűtőben érdemes tárolni a legtöbb zöldséget, például a gyökérzöldségeket (sárgarépa, petrezselyem, zellergumó), a brokkolit, a karfiolt, a zsenge levelű zöldeket, mint a saláták vagy a friss fűszernövények, a gombát, a gyümölcsök közül pedig a szőlőt, bogyós gyümölcsöket és a fügét. Vannak olyan hidegérzékeny zöldségek és gyümölcsök, amelyek a hűtőszekrényben gyorsabban megromlanak. Ezért a banánt, görögdinnyét, paradicsomot, édesburgonyát, burgonyát, hagymát, gyömbért, a tökféléket és az éretlen déli gyümölcsöket is érdemes inkább szobahőmérsékleten vagy a kamrában, sötét, hűvös helyen tárolni. Fontos, hogy felvágást követően ezeket a terményeket is hűtőbe kell tenni, mert elveszítik védekezőképességüket a kórokozókkal szemben.

Falat:

Az is fontos, milyen állapotban van az adott gyümölcs vagy zöldség. Ha például kemény, még nem teljesen érett körténk vagy avokádónk van, azt inkább a konyhapulton tartsuk, amíg beérik – utána viszont mehet a hűtőbe. Sőt az érleléshez kihasználhatunk még egy érdekességet. Egyes gyümölcsök, mint a banán vagy az alma etiléngázt termelnek. Ez egy természetes „érlelőgáz”, ami felgyorsítja más etilénre érzékeny gyümölcsök és zöldségek érését is. Ez jól jön, ha gyorsabban szeretnénk beérlelni valamit, ilyenkor tegyük közvetlen alma vagy banán mellé az éretlen gyümölcsöt, de máskor kárt is okozhat, mert a körülöttük lévő zöldségek hamarabb megromlanak.

Lakoma:

Ezért nem mindegy, miket tárolunk együtt! Az etilént termelő gyümölcsöket érdemes elkülönítve tartani az érzékenyebb zöldségektől, például burgonyától, a hagymától, salátától vagy a répától. Érdemes letölteni tárolással és az utóérő termények összefoglalásával kapcsolatos táblázatainkat, amiben megnézhetjük, mit hol kell tárolni, és mit mivel nem szabad egy helyre tenni. Ha így tároljuk a friss terményeket, sokkal tovább megőrzik minőségüket, és kevesebb megy kárba. Letölthető táblázatainkat és megtaláljátok a maradeknelkul.hu oldalon!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább