Morzsa:
A legalapvetőbb, hogy a zöldségeket és gyümölcsöket mindig alaposan mossuk meg fogyasztás előtt. Ennek több oka is van: egyrészt sok zöldség – például a répa, burgonya vagy a tökfélék – közvetlenül érintkezik a talajjal, így könnyen szennyeződhetnek. Másrészt ezek az élelmiszerek gyakran hosszú utat járnak be, mire a boltok polcaira kerülnek, és ezalatt többféle szennyeződéssel is találkozhatnak. A zöldségek és gyümölcsök megmosása nemcsak a föld és egyéb szennyeződések eltávolítása miatt fontos, hanem azért is, mert a termesztés során használt növényvédő szerek maradványai, valamint a szállítás és tárolás során rákerülő baktériumok, vírusok is veszélyt jelenthetnek. A mosással ezek nagy része eltávolítható, így biztonságosabban fogyaszthatjuk az élelmiszereket.
Falat:
A nyers húsokat – például csirkét vagy sertéshúst – viszont nem ajánlott megmosni, mivel a fröccsenő vízcseppek könnyen szétszórhatják a kórokozókat a konyha más felületeire, így növelve a keresztszennyeződés kockázatát. Helyette inkább hőkezeléssel, azaz alapos sütéssel-főzéssel biztosítsuk a hús biztonságos fogyasztását.
A bogyós gyümölcsök (pl. eper, málna, áfonya) különösen érzékenyek, ezért óvatosan kell őket megmosni. Fogyasztás előtt érdemes folyó víz alatt leöblíteni őket, de csak közvetlenül a tálalás előtt, hogy ne veszítsenek nedvességtartalmukból és ne puhuljanak meg túl hamar.
Lakoma:
A zöldségek és gyümölcsök megmosására többféle módszer is létezik. A legegyszerűbb a folyó víz alatt történő alapos öblítés, de egyesek szódabikarbónás vagy almaecetes vízben is áztatják az élelmiszereket, hogy még hatékonyabban eltávolítsák a szennyeződéseket és a növényvédőszer-maradványokat.
Fontos azonban az időzítés: a gyümölcsöket és zöldségeket lehetőleg csak közvetlenül fogyasztás vagy felhasználás előtt mossuk meg, mert a nedvesség elősegítheti a romlást. A tojásokat is csak közvetlenül a felhasználás előtt érdemes megmosni, mivel a héjon lévő természetes védőréteg lemosásával könnyebben bejuthatnak a kórokozók a belsejükbe.

