Morzsa:
A termékek címkéje nagyon fontos információkat tartalmaz, amelyek segítenek nekünk a biztonságos és tudatos választásban. A csomagoláson megtalálhatjuk a termék nevét, ami egyértelműen megmondja, hogy mit vásárolunk. Az összetevők listáját is kötelező feltüntetni, amelyben az összes összetevőt fel kell tüntetni mennyiség szerinti csökkenő sorrendben, a potenciális allergéneket kiemelve, hogy a fogyasztók elkerülhessék az esetleges allergiás reakciókat. A nettó mennyiség jelölése szintén szükséges, emellett kötelező a minőségmegőrzési idő vagy a fogyaszthatósági idő feltüntetése is.. Végül, a gyártó vagy forgalmazó neve és címe is feltüntetésre kerül, hogy szükség esetén tudjuk, kit kereshetünk kérdéseinkkel. Mindezen információk segítenek abban, hogy biztonságosan és tudatosan válasszunk az üzletekben.
Falat:
A címkén szereplő információknak tartalmazniuk kell a tápértékjelölést, vagyis az energia-, zsír-, fehérje-, szénhidrát-, sótartalom és egyéb fontos tápanyagok mennyiségét. A tárolási és felhasználási javaslatok segítenek megőrizni a termék minőségét, illetve biztosítják, hogy a fogyasztók a megfelelő, gyártó által szánt módon használják fel az élelmiszert. Ha a termék feldolgozást igényel, akkor az elkészítési útmutatót is megtalálhatjuk a címkén. Továbbá, bizonyos termékek esetében a származási ország vagy eredetmegjelölés feltüntetése is fontos, hogy a vásárlók tisztában legyenek az élelmiszer eredetével.
Lakoma:
A címkézés önkéntes minősítések feltüntetésére is lehetőséget ad, mint például a bio, GMO-mentes, fair trade jelölés vagy a hazai Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegy. A KMÉ védjegy kizárólag olyan élelmiszereken szerepel, amelyeket szigorú eljárás szerint tanúsítottak. Ha egy terméken a KMÉ védjegyet látod, biztos lehetsz abban, hogy az az élelmiszer valóban kiváló minőségű, biztonságos és előállítása fenntarthatósági szempontok figyelembevétele mellett történik.
Egészségre vonatkozó állítások is szerepelhetnek az élelmiszereken, például „magas rosttartalmú” vagy „támogatja az egészséges emésztést”, amelyeknek szigorú előírásoknak kell megfelelni. A fenntarthatósági jelölések (például újrahasznosítható csomagolás) egyre nagyobb szerepet kapnak a környezetbarát fogyasztói döntések meghozatalában. Végül a speciális diétás jelölések is megjelenhetnek, mint például vegán, gluténmentes vagy laktózmentes, amely lehetőséget ad a különböző étrendet követő személyek számára, hogy könnyebben megtalálják a számukra megfelelő terméket.

