Morzsa:
A fagyasztó nemcsak a jégkrémek otthona! Néhány kivételtől eltekintve a legtöbb élelmiszer alkalmas rá, hogy fagyasztással tartósítsuk. A nyers húsokat, a legtöbb készételt, a válogatott és alaposan megtisztított gyümölcsöket, a blansírozott zöldségeket, a zöldfűszereket, a pékárukat, olajos magvakat (dió, mák, szezámmag stb.) gond nélkül tudjuk fagyasztással tartósítani. Viszont vannak olyan ételek, amiket nem ajánlott: például a salátafélék vagy a túró kiolvadás után elveszíthetik jellemző állagukat.
Falat:
Ha fagyasztunk, figyeljünk arra, hogy ne egy nagy adagban tegyük el a maradékot, hanem inkább porciózva, hogy később csak annyit olvasszunk fel, amennyire épp szükségünk van. Címkézzük fel, mit tettünk el, és mikor. Az üvegeket ne töltsük teljesen tele étellel, mert a fagyás közbeni térfogatnövekedés miatt elrepedhetnek. Bár a fagyasztás jelentősen lelassítja az ételek romlását, nem állítja meg teljesen az idő múlását. A fagyott ételek idővel veszítenek élvezeti értékükből, ezért nem célszerű hosszú hónapokig tárolnunk őket. A „kétperces hűtőellenőrzés” kiterjeszthető a fagyasztóra is – néha nézzünk bele, és építsük be az ott tárolt ételeket és alapanyagokat a heti menübe. Hasznos lehet, ha a hűtőajtóra ragasztunk egy fagyasztóleltárt, amin keresztül nyomonkövetjük az aktuális készletet.
Lakoma:
A fagyasztás igazi mentőöv lehet, ráadásul nemcsak a megszokott készételeknél! A tejtermékeket (mint a sajt vagy a tejszín), tojást, sőt akár maradék paradicsompürét vagy fűszernövényeket is eltehetjük jégkockatartóban. Ez a trükk jól jön például főzéshez: egy kis kocka bazsalikomos olívaolaj vagy fagyasztott citromlé igazi titkos fegyver lehet! Így nemcsak helyet spórolunk, de az ételpazarlás ellen is aktívan teszünk.

