Morzsa:
Hol és hogyan kell tárolni az élelmiszereket? Előre csomagolt élelmiszereknél könnyű dolgunk van, mert a termék csomagolásán meg tudjuk nézni a hűtésre és tárolásra vonatkozó információkat és fontos is figyelni erre. A boltokban találkozhatunk friss termékekkel, amelyek gyorsabban romlanak (ilyenek például a tejtermékek, nyers húsok, felvágottak) és tartós termékekkel (például száraztészták, konzervek, UHT tej). Általánosságban igaz, ha a boltban a terméket hűtőből vettük ki, akkor azt otthon is hűtve kell tárolnunk. Minden esetben hűtést igényelnek a fogyaszthatósági idővel ellátott termékek. Viszont a tésztákat, liszteket és konzerveket felbontásig tárolhatjuk a kamrában, polcon. A minőségmegőrzési idővel ellátott termékek hosszabb ideig, a lejárat után is fogyaszthatók megfelelő körülmények esetén. Ezért az ilyen termékekből többet is vásárolhatunk, ha tudjuk, hogy időben fel fogjuk használni. Azonban a friss termékekből vásároljunk kevesebbet és 1-2 napon belül fogyasszuk is el, hiszen gyorsan romlanak és nem szeretnénk, ha végül a kukába kerülnének.
Falat:
A kapszulakamra olyan, mint a kapszulagardrób csak élelmiszerekkel. Ahogy a kapszulagardrób esetében, itt is az a cél, hogy legyen egy olyan élelmiszer alapkészletünk, amelyben a hozzávalók sokoldalúak és jól kombinálhatók egymással. A kapszulakamra összeállításánál érdemes étel csoportokban és nem konkrét ételekben gondolkodni. Ha jól állítjuk össze a kapszulakamránkat, akkor néhány alapélelmiszerből könnyen tápanyagdús ételeket készíthetünk. Ha szeretnénk jobban átlátni a konyhai alapanyagokat és kevesebb élelmiszert pazarolni, akkor állítsuk össze a saját kapszulakamránkat.
Érdemes csoportosításban gondolkozni:
- Szárazáruk (például barna rizs, tészta, zabpehely, hüvelyesek)
- Konzerv és tartósított élelmiszerek (például paradicsomkonzerv, kukoricakonzerv, kókuszital)
- Fehérjeforrások (például tojás, csirkemell, tonhalkonzerv)
- Alapvető fűszerek és ízesítők
- Zsírok és olajok (például napraforgó olaj, extra szűz olíva olaj, magvak (mandula, dió))
- Egyéb sokoldalúan felhasználható alapanyagok (például szárított gyümölcsök, mogyoróvaj, kakaópor)
- Zöldségek/ gyümölcsök
Válasszunk jól tárolható fajtákat. Érdemes változatos színvilágban gondolkozni, akár fagyasztott formában is érdemes 2-3 fajtát a „kapszulakamránkban” tartani.
Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő tárolásra!
Lakoma: A mai globalizált világunkban nagy mértékben ki vagyunk szolgáltatva a nemzetközi ellátási láncok működésének, különösen az élelmiszerellátás területén. Ahogy régen is, ma is fontos és hasznos ha a háztartások rendelkeznek élelmiszer tartalékkal, hogy bármilyen probléma esetén – ez lehet áramszünet, természeti katasztrófa, egészségügyi veszélyhelyzet, készlethiány – megoldott legyen a családok élelmiszer ellátása. Hogyan lehet okosan összeállítani egy ilyen élelmiszer-tartalék készletet?

