Az élelmiszerpazarlás csökkentésére egyre több okoseszköz és digitális megoldás áll rendelkezésre, amelyek segítenek jobban nyomon követni, tárolni, vagy megmenteni az élelmiszereket a kidobástól.
Nézzünk néhány példát:
- Okoshűtők: Beépített kamerával, hőmérséklet- és páratartalom-szabályozással figyelik az ételeket. Előnye, hogy applikációval ellenőrizhető a hűtő tartalma akár vásárlás közben is, így elkerülhető, hogy olyan terméket vásároljunk, amiből még van otthon. Először mindig a hűtőnkből „vásároljunk”!
- Okos ételtároló: Ahogyan az okoshűtőknél, az okos ételtároló megoldásoknál is szenzorok segítségével lehet nyomonkövetni a benne tárolt élelmiszer lejárati idejét és állapotát, jellemzően valamilyen mobilalkalmazással kombinálva. Nézzünk meg egy példát egy ilyen innovatív megoldásra. Ovie Smarterware: termékre helyezhető fényjelző eszközökkel követhetjük nyomon a termékek lejárati idejét a hűtőnkben.
- Ételmentő applikációk: Ezek az alkalmazások segíthetnek az élelmiszerpazarlás csökkentésében azáltal, hogy összekötik a vendéglátóhelyeket, élelmiszer üzleteket, pékségeket a vásárlókkal, akik így kedvezményesen juthatnak hozzá olyan élelmiszerekhez, amelyeket máskülönben kidobnának. Egy szuper magyar fejlesztés, nézd meg Te is a Munch oldalát.
- Menütervezős applikációk: Segíthetnek az előre tervezésben, napi vagy heti menü személyreszabott összeállításában, automatikus bevásárlólista készítésében és az élelmiszerpazarlás csökkentésében.
- Okoshőmérő: Az okoshőmérők a hagyományos hőmérők továbbfejlesztett, digitális változatai, amelyek nemcsak a hőmérséklet mérésére alkalmasak, hanem adatokat is rögzítenek, elemzéseket készítenek, sőt, akár mobilalkalmazáson keresztül valós időben kommunikálnak a felhasználóval. Próbáljátok ki a maghőmérő használatát az alapos hőkezelés érdekében!

