A hulladékhierarchia sorba állítja a hulladékok kezelésének lehetséges módjait környezeti hasznosság szempontjából.
A hierarchia csúcsán a megelőzés áll, hiszen a legjobb ha nem keletkezik élelmiszerhulladék.
Mit tehetünk a megelőzés érdekében?
· Írjunk bevásárló listát!
· Ne menjünk éhesen bevásárolni!
· Csak annyit szedjünk, amennyit megeszünk!
· Figyeljünk a lejárati dátumra!
A következő a hierarchia piramisban a rászorulók élelmezése, adományozás. Itt alapszabály, hogy mindig csak olyan élelmiszert adományozzunk, amit mi is szívesen elfogyasztanánk. A legfontosabb kritérium, hogy az adományozott élelmiszer biztonságos legyen. Vannak olyan szervezetek, ahol magánszemélyként is leadhatunk élelmiszer adományt, ha megfelelően tároltuk és a csomagolása bontatlan és sérülésmentes.
Az adományozást a hierarchia-sorrendben a társállatok élelmezése követi. Maradék élelmiszer és élelmiszerhulladék esetében is gondoljunk mindig arra, hogy a házi kedvenceink sem ehetnek meg akármit. Ismerjük meg és nézzünk utána, hogy mit szabad és mit nem szabad adni a kutyusunknak, cicánknak.
Ha már élelmiszerként nem tudjuk felhasználni, akkor következik az ipari felhasználás és komposztálás. Sok élelmiszer-rész (tojás héja, kukoricacsutka) nem kifejezetten alkalmasak emberi fogyasztásra, ezeknél a nem elkerülhető élelmiszerhulladékoknál jöhet megoldásként számításba a komposztálás. A komposztálás olyan természetes biológiai folyamatokra támaszkodó eljárás, amely során a mikro-és makroorganizmusok a biohulladékot lebontják, és ennek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek; a folyamat végterméke a komposzt. Vannak olyan élelmiszerhulladékok is, amiket nem lehet komposztálásra felhasználni, viszont más módon még felhasználhatók. Ilyen a használt étolaj is, amely a sütés után visszamarad. Ez megfelelő előkészítés után alkalmas a biodízel gyártásához. A bio- előtag arra utal, hogy ez az üzemanyag mezőgazdasági termékek felhasználásával készült. A biodízel mellett bioetanolt is gyárthatnak élelmiszerhulladékokból.
A hierarchia alján található a hulladéklerakás, deponálás. Környezeti szempontból ez a legrosszabb megoldás. A hulladéklerakókba kerülő élelmiszerhulladék anaerob módon bomlik, ami üvegházhatású gázok, például metángáz termelését okozza. Ez a veszélyes gáz nagyobb mértékben hozzájárul az üvegházhatáshoz, mint a szén-dioxid. Az élelmiszerhulladék által okozott probléma valójában a hulladéklerakókban keletkező metángáz.

