Morzsa:
A tartósítás fő célja, hogy a friss gyümölcsök és zöldségek minél tovább biztonságosan fogyaszthatók legyenek. A különböző tartósítási eljárások meggátolják vagy lassítják a káros mikroorganizmusok (például baktériumok, penészgombák) szaporodását és gátolják azon kémiai bomlási folyamatokat, amelyek az élelmiszerek romlását okozhatják. A tartósítással megőrizhetjük a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket és az élelmiszerpazarlást is csökkenthetjük, hiszen a tartósított élelmiszerek hosszabb ideig eltarthatók.
Falat:
Sokféle módon tartósíthatunk, nézzünk néhány példát a tartósítási módszerekre:
- Hőkezelés (ide tartozik például a befőzés is)
- Hűtés, fagyasztás
- Szárítás, aszalás
- Sózás, cukrozás
- Savanyítás
Mindegyik eljárás vagy elpusztítja a potenciális káros mikroorganizmusokat vagy lelassítja a szaporodásukat. Szárításnál ezt a hatást a vízmennyiség csökkentésével érjük el, sózás-cukrozás esetén a magas só vagy cukor koncentrátum vonja el a vizet az élelmiszerből. A savanyítással pedig a pH csökkentésével gátoljuk a mikroorganizmusok szaporodását. Próbáld ki otthon a befőzést, tedd el télire valamelyik nyári kedvenc gyümölcsödet lekvárnak „száraz” dunsztolással.
Jó gyakorlatok befőzéshez:
· Tiszta, fertőtlenített üvegeket használjunk és tiszta konyhai eszközökkel dolgozzunk!
· Az alapanyagokat alaposan mossuk meg!
· Megfelelő ideig és megfelelő hőmérsékleten hőkezeljünk!
· Töltsük tömören az üveget, de hagyjunk kis helyet, hogy kialakuljon a vákuum.
· Az elkészült termékeinket száraz, hűvös és fénytől védett helyen tároljuk!
Lakoma:
A tartósítás során bizonyos esetekben hasznos mikroorganizmusokat is használunk, amelyek segíthetnek az élelmiszerek eltarthatóságában, és hozzájárulhatnak az élelmiszer ízének vagy akár az állagának javításához is. Ilyenek például a
· Tejsavbaktériumok (savanyú káposzta, kovászos uborka, kefír, joghurt)
· Ecetsavbaktériumok (ecetkészítés, savanyúságok)
· Élesztőgombák (kenyérsütés, alkoholos erjesztés (bor, sör, pálinka)
Ha szeretnél többet megtudni a befőzésről, akkor olvasd el a Befőzési útmutatónkat.

