Nébihoktatás

Morzsapakli – Mit jelent, hogy egy zöldség vagy gyümölcs szezonális?

Morzsa: 

A szezonális zöldség és gyümölcs kifejezés azt jelenti, hogy az adott alapanyag éppen abban az időszakban terem, természetes módon a helyi éghajlati viszonyok között. A szezonális terményeket jellemzően helyben értékesítik a gazdák és helyben is vásárolják meg a fogyasztók, amivel nagyban hozzájárulhatnak a helyi gazdaságok támogatásához. A szezonális étkezésnek számos előnye és kedvező hatása van. Ezek a termékek frissebbek, hiszen kevesebb szállítást, hűtést és tárolást igényelnek. Ezáltal fenntarthatóbbak és nagyobb mennyiségben tartalmaznak tápanyagokat.


Falat: 

A zöldségek és gyümölcsök tárolásánál fontosak a megfelelő tárolási körülmények, a hőmérséklet, páratartalom és a tárolási idő. A zöldségek/gyümölcsök víztartalma és tömege  tárolás közben csökken, kissé megfonnyadnak és veszíthetnek a minőségükből és élvezeti értékükből. A helyes tárolás abban segít, hogy hosszabb ideig tudjuk eltartani ezeket a termékeket. Általánosságban igaz, hogy friss zöldség és gyümölcs esetén a hűtve tárolás előnyös lehet, mert ezáltal lassíthatók az érési folyamatok. Azonban vannak olyan zöldségek-gyümölcsök, amelyeket jobb nem a hűtőszekrényben tárolni. Ilyen gyümölcs például a banán is. Nézz utána, tudj meg többet a helyes tárolásról.


Lakoma:

A szezonális menütervezés az alapanyagok megismerésével és kiválasztásával kezdődik. Ebben lehet a segítségedre az idénynövény naptár, ahol havi bontásban megnézheted az éppen elérhető szezonális zöldség-gyümölcs kínálatot. Törekedj arra, hogy minél több szezonális termék legyen az étrended része, hiszen magasabb tápanyagtartalmuk miatt egészségesebbek és gyakran olcsóbbak is, hiszen a fő szezonjában ezekből van a legnagyobb mennyiség.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább