Már javában tart a nyár, de sokan még most készülődnek és tervezik az utazásukat. Ha távoli, egzotikus országba készülünk, érdemes tudatosan készülni arra is, mit eszünk-iszunk majd utazásunk során, hogy biztonságos élelmiszereket fogyasszunk és elkerüljük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.
Mire figyeljünk?
Nem feltétlenül kell távoli helyre utaznunk ahhoz, hogy élelmiszer-eredetű megbetegedést kapjunk, vannak azonban olyan országok, amelyek kockázatosabbnak számítanak.
Bár a szennyezett ételek és italok fogyasztásának kockázatát nem lehet teljesen kizárni, a biztonságos és tudatos étel- és italválasztással nagymértékben csökkenthetjük a megbetegedés esélyét.
Tájékozódjunk!
- Kockázatos úticélok
Tájékozódjunk úticélunk általános biztonsági és közegészségügyi állapotáról: javasolt-e védőoltás, fogyasztható-e a csapvíz? Hasznos információk érhetők el az alábbi weboldalon: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent
- Tiszta kéz!
A gyomorrontást, élelmiszer-fertőzést baktériumok és vírusok okozzák, amelyek a szennyezett kezünk által is rákerülhetnek az ételre. Ezért is fontos, hogy étkezés előtt mindig alaposan mossunk kezet vagy ha nincs rá lehetőség, akkor használjunk kézfertőtlenítőt.
- Ételkülönlegességek
Utazáskor jellemzően nyitottabbak vagyunk az újdonságokra, és a különleges ételekre is. Érdemes a kóstolásnál is tudatosnak lenni, mert vannak különös odafigyelést igénylő ételek, mint például a japán különlegességnek számító Fugu-gömbhal. Ezt kizárólag engedéllyel rendelkező séf készítheti, egy mérgező toxin jelenléte miatt.
Élelmiszerek/ételek:
Az alapos hőkezelés elpusztítja a gyomor-és bélrendszeri fertőzést okozó baktériumokat és vírusokat, ezért a frissen és forrón tálalt ételek biztonságosabbnak tekinthetők. Különösen figyeljünk arra, hogy állati eredetű termékeket, halat, és tojást csak megfelelő hőkezelés után fogyasszunk.
A pasztőrözetlen tej, friss zöldségek, gyümölcsök és fagylaltok is kórokozókkal szennyezettek lehetnek. A saláták, előre szeletelt gyümölcsök, utcán árult gyümölcslevek – bármennyire is jól néznek ki, kockázatosak lehetnek.
Ha olyan területre utazunk, ahol a csapvíz fogyasztása nem biztonságos, az élelmiszerek szennyezett vízben történő mosása további kockázatokat jelenthet. Ilyen esetben a nyers zöldséget, gyümölcsöt hámozzuk meg vagy hőkezeljük. Ha egyik sem kivitelezhető, akkor inkább ne fogyasszuk el.
Italok:
Ha a csapvíz nem biztonságos, ne igyunk belőle, és még fogmosásra se használjuk.
Ne kérjünk jeget, és ne is fogadjuk el, ha az italunkba teszik. A jég általában csapvízből készül, és minden italban kerülendő. Még a kevert, alkoholos italokban is előfordulhat, hogy az alkoholtartalom nem elég magas ahhoz, hogy elpusztítsa a jégben lévő baktériumokat, ezért ezeket az italokat is inkább „tisztán” rendeljük.
Szintén kerüljük a pasztőrözetlen tejet és tejtermékeket!
A palackozott italok, illetve a sör, bor, tea, kávé a legtöbb esetben biztonsággal elfogyaszthatók.
Baj esetén. Az utazási hasmenés egy létező fogalom…
Bármilyen szokatlan tünetet észlelünk, forduljunk orvoshoz!
Hasmenéskor a szervezet vízkiválasztása fokozódik, és az ásványi anyagok kiürülnek a szervezetből. Az elektrolit-háztartás egyensúlyának visszaállítása érdekében pótolni kell a folyadékot és az ásványi anyagokat egyaránt.
Legfontosabb már az első tünetek megjelenésétől a folyamatos folyadék- és só pótlás. A tiszta víz fogyasztásánál hatékonyabb, jobban felszívódik, és egyben az elvesztett anyagokat is pótolja a következő recept alapján könnyen elkészíthető oldat: egy kávéskanál sót és hat kávéskanál cukrot tegyünk egy liter vízbe, majd minden hasmenés, hányás után fogyasszunk lassan 1-2 dl-t (két év alatt gyermek ½ -1 dl-t).
Források:
https://www.globalsupport.harvard.edu/travel/advice/food-drink-safety-while-abroad
https://eteltcsakokosan.hu/tanacsok-utazoknak/
https://premium.cat/en/geography-countries/exotic-gastronomic-dishes-and-their-legal-restrictions/
https://diningguide.hu/gombhalal-japan-rulett-egy-fugusef-mindennapjai