Nébihoktatás

Mítosz vagy tudományos tény?

Új cikksorozatunkban olyan közismert élelmiszerbiztonsági mítoszoknak járunk utána, amelyek a legtöbb háztartásban biztosan elhangzottak már. Tudományosan megalapozott trükkök vagy kockázatos szokások? A következő hetekben minden kiderül. 

Mítosz: Elég csak megszagolni a tejet, tejtermékeket, hogy eldöntsem fogyaszthatók-e még.

A valóság: Sajnos nem biztonságos a „szag-tesztet” bevetni, különösen a fogyaszthatósági idővel rendelkező élelmiszereknél. A szaglásunkra hagyatkozni nem jó ötlet, mert a megbetegedést okozó baktériumokat nem lehet „kiszagolni”. A legtöbb esetben az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó étel íze, színe, illata, állaga nem mutat elváltozást, ezért legyünk elővigyázatosak és ne fogyasszuk el a lejárt fogyaszthatósági idejű termékeket.

Azt, hogy egy élelmiszer fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idővel van ellátva, a termék gyártója dönti el.

Vásárláskor és a felhasználás során mindig figyeljünk arra, hogy milyen terméket választunk!

A minőségmegőrzési idő az élelmiszer minőségre vonatkozik, vagyis ezek a termékek a csomagoláson feltüntetett dátum után is fogyaszthatók, azonban előfordulhat, hogy nem lesz olyan jó az ízük vagy az állaguk esetleg megváltozhat. A fogyaszthatósági idővel rendelkező termékek esetében viszont ne kockáztassunk, a lejárati idő után ne fogyasszuk el őket.

Mítosz: A kifőzött rizst hosszú ideig tárolhatom.

A valóság: A megfőtt, és lehűtött rizst 1-2 napon belül fogyasszuk el, és maximum egyszer melegítsük újra.

Miért?

A rizs kapcsán elsősorban nem is az újramelegítés a probléma, hanem a nem megfelelő tárolás.  A nyers rizs tartalmazhatja a Bacillus cereus nevű baktérium spóráit, amely komoly megbetegedést okozhat! A Bacillus cereus spóráia rizs főzése után is életben maradhat, és minél tovább hagyjuk a rizst szobahőmérsékleten, annál nagyobb az esély arra, hogy ez a baktérium szaporodni kezd és mérgező toxinokat termel.

Fontos, hogy maximum egyszer melegítsük újra a rizst, és amikor újra melegítjük, győződjünk meg róla, hogy alaposan átmelegítettük. Az újra-melegítési szabály nem csak az otthon kifőzött rizsre igaz, hanem a házhoz rendelt ételek esetén is!

Főzést követően a megmaradt rizst hűtsük le, amilyen hamar csak tudjuk 1 órán belül hűtsük le és ne hagyjuk a rizsfőzőben vagy épp a serpenyőben kihűlni. A rizst a hűtést követően le is fagyaszthatjuk!

https://www.food.gov.uk/safety-hygiene/home-food-fact-checker

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább