Morzsa:
A vágódeszka megválasztása és helyes használata kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság szempontjából. A helytelen használat miatt könnyen kialakulhat keresztszennyeződés, amikor például a nyers húsban, halban vagy tojásban található baktériumok átkerülnek más élelmiszerekre, például friss zöldségekre vagy készételekre. Ez komoly megbetegedéshez vezethet. A keresztszennyeződés megelőzése érdekében érdemes külön vágódeszkát használni a nyers húsok, és külön deszkát a zöldségek vagy pékáruk számára. Minden használat után alapos tisztítás szükséges forró vízzel és fertőtlenítő hatású mosogatószerrel. Fontos figyelni a vágódeszkák állapotára: ha a deszka mélyen megkarcolódik, a repedésekben könnyen megtelepedhetnek a kórokozók, ezért ilyenkor célszerű lecserélni.
Falat:
A vágódeszkák anyagát tekintve több lehetőség közül választhatunk, mindegyiknek megvannak az előnyei és hátrányai. A fa vágódeszkák természetesek és kíméletesek a késekhez, azonban nehezebb őket tisztán tartani, és hajlamosak a repedésre vagy penészesedésre. A műanyag vágódeszkák könnyen tisztíthatók, akár mosogatógépben is, viszont a vágások mentén gyorsabban sérülnek, ezért gyakrabban kell őket cserélni. A bambusz keményebb, mint a hagyományos fa, kevésbé szívja magába a nedvességet, de idővel szintén repedezhet. Az üveg- és gránitvágódeszkák rendkívül higiénikusak, viszont nagyon kemények, így gyorsan tönkretehetik a kések élét, ezért konyhai előkészítéshez ritkábban ajánlottak. Akármilyen anyagú vágódeszkát használunk, a rendszeres tisztítás és az időszakos csere elengedhetetlen.
Lakoma:
A profi konyhákban a színkódolt vágódeszkák rendszerét alkalmazzák a keresztszennyeződés még hatékonyabb megelőzésére. Ebben a rendszerben minden szín egy-egy élelmiszercsoportot jelöl: a piros vágódeszkát a nyers húsokhoz- (sertés és marha), a sárgát a nyers baromfihoz, a kéket a nyers halakhoz, a zöldet a zöldségekhez és gyümölcsökhöz, a fehéret a pékárukhoz és tejtermékekhez, míg a barnát a főtt húsokhoz használják. A színkódolás előnye, hogy gyorsan és egyszerűen beazonosítható, melyik deszkát milyen élelmiszerhez kell alkalmazni, így minimalizálható a keresztszennyeződés kockázata. Otthoni környezetben is érdemes legalább annyit megtenni, hogy külön vágódeszkát használunk a húsoknak és a zöldségeknek, ezzel is hozzájárulva az étkezések biztonságához.

