Morzsa:
A komposztálás olyan természetes biológiai folyamatokra támaszkodó eljárás, amely során a mikro- és makroorganizmusok a biohulladékot lebontják, és ennek eredményeképpen humuszképző anyagok és szervetlen ásványi sók keletkeznek; a folyamat végterméke a komposzt. Sok élelmiszer-rész (tojás héja, kukoricacsutka) nem kifejezetten alkalmasak emberi fogyasztásra, ezeknél a nem elkerülhető élelmiszerhulladékoknál jöhet megoldásként számításba a komposztálás. Mi kerülhet a komposztra és mi nem?
Nézd meg a komposztálási útmutatónkat!
Falat:
Nem ajánlott minden élelmiszerhulladékot a komposztra tenni. Milyen élelmiszerhulladékot tehetünk, és mit nem ajánlott a komposztra tenni?
Komposztálható élelmiszerhulladékok: zöldség-és gyümölcshulladék, tojáshéj, kávé- és teazacc
Komposztálásra nem ajánlott élelmiszerhulladékok: ételmaradékok, hús, csont, olaj- és zsír maradékok
Akkor sem kell lemondanunk a komposztálásról, ha nincs kertünk. Vannak közösségi komposzt helyek, és komposztálhatunk a lakásban is. Több megoldás közül is választhatsz. Nézz utána a gilisztakomposztnak, a Bokashinak vagy a Compot-nak. De elektromos komposztáló gépet is kipróbálhatsz. Komposztálásra fel!
Lakoma:
A biológiailag lebomló hulladék (biodegradálható hulladék) fogalma széleskörű: minden olyan hulladék ide tartozik, amely aerob (oxigén jelenlétében) vagy anaerob módon (oxigén hiányában) lebomlik vagy lebontható, ezeknek része a biohulladék is. Ez lehet állati vagy növényi eredetű is.
A biológiailag lebomló hulladéknak számítanak (biohulladék)
• az erdőgazdálkodási és mezőgazdasági tevékenységből származó hulladék
• az élelmiszeripar melléktermékei
• kerti hulladékok
• lakosságnál keletkező ételmaradék.
A biohulladék szelektív gyűjtésének célja – csakúgy, mint a papír, a műanyag, a fém és az üveg esetében -, hogy kevesebb vegyes (égetőben vagy lerakóban landoló) hulladék keletkezzen. 2024-tól az EU tagállamaiban elindult a biohulladékok szelektív gyűjtése a háztartásokban, amelyre a barna színű hulladékgyűjtő edény szolgál.
A konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (filter nélkül), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények.
Nem szabad beledobni viszont a csontokat, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát, továbbá a fák ágait, leveleit, gallyakat és kommunális hulladékot.

