Morzsa:
A tudatos menütervezés segít elkerülni a felesleges vásárlást, és csökkenti az élelmiszerpazarlást is. Már azzal is sokat tehetsz, ha vásárlás előtt átgondolod, miket szeretnél főzni, és ez alapján írod meg a bevásárlólistát. A meglévő alapanyagokra épülő tervezéssel nemcsak pénzt spórolhatunk, de kreativitásunkat is serkenti. Kezdd a hűtő és kamra átnézésével, és tervezz ezek felhasználásával!
Falat:
A heti menü összeállításánál vedd figyelembe a család napirendjét és étkezési preferenciáit. Váltogasd a frissen főzött és az előre elkészíthető, illetve fagyasztható ételeket, így egy-egy rohanós napon is lesz mihez nyúlni. Hasznos lehet egy heti sablont vezetni. A tervezés során érdemes figyelni arra is, hogy a gyorsan romló alapanyagokat a hét elején, a tartósabbakat a hét vége felé használd fel.
Lakoma:
A profi menütervezésben helyet kap a szezonális és helyi alapanyagokra való építkezés, a hűtő-fagyasztó leltár figyelembevétele, valamint a maradékok tudatos beépítése is. Ha már rutinosan tervezel, érdemes hónapokra előre kialakítani egy rotálható menüt: így egyszerűbben átlátható, mikor mi kerül az asztalra, és könnyebb az ismétlődéseket, illetve a változatosságot is követni.


