Nébihoktatás

Maradék nélkül és Ételt csak okosan! bemutató órák Csornán

Október közepén Csornára látogatott el csapatunk, ahol ezúttal nemcsak Maradék nélkül foglalkozást tartottunk, hanem a még kidolgozás alatt álló élelmiszerbiztonsági témájú tananyagunk első „próbaóráján” is részt vehettek a Csornai Széchenyi István Általános Iskola 5-6. osztályos diákjai, összesen mintegy 138 gyermek.

Egymást váltva érkeztek az osztályok a Maradék nélkül és Ételt csak okosan! foglalkozásokra. Ételt csak okosan! programunk fő célja, hogy felhívja a figyelmet a legfontosabb élelmiszerbiztonsági és -higiéniai szabályokra, amelyeket érdemes betartani az otthoni ételkészítés során. E téma számos ponton kapcsolódik a fenntartható élelmiszerfogyasztáshoz, amelyet az órák végére a gyerekek is biztosan megtanultak: törekednünk kell arra, hogy ne pazaroljuk el a jelentős erőforrások befektetésével előállított élelmiszereket, de ebben az esetben is első az élelmiszerbiztonság és egészségünk megóvása!

A Maradék nélkül foglalkozáson a gyerekek rácsodálkoztak, hogy mérésünk alapján egy átlagos magyar lakos 68 kg élelmiszerhulladékot termel évente. Ezt követően lelkesen próbálták megfejteni, mégis hogyan lehet ezt megmérni: esetleg egy teljes éven keresztül mérjük az élelmiszerhulladékot vagy a szemétből szétválogatva határozzuk meg?

Mindkét elképzelésnek van alapja, azonban egy év nagyon hosszú idő, és a mérésre fordított lelkesedés lankadhat. Ha pedig a kommunális szemét szétválogatásával próbálnánk meghatározni, hány kiló élelmiszer ment veszendőbe, a kiöntött levesek és egyéb folyékony halmazállapotú élelmiszerek sajnos kimaradnának a mérésből.

Hogyan mértük meg a pazarlást valójában?

A Maradék nélkül program keretében 100 háztartás engedett betekintést a szemetesébe, akik egy hétig konyhai mérleg segítségével pontosan nyomonkövették a háztartásukban keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségét és típusát. Ez alatt a hét alatt gyűjtött adatokat pedig egy évre vetítve becsültük meg az éves mennyiséget.

A felmérést idén novemberben megismételjük. A mérésben való részvételre a maradeknelkul@nebih.gov.hu email címen jelentkezhetnek a vállalkozó szelleműek (további információ itt található).

Ha Önt is érdekli, mennyi élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásában, de a mostani felméréshez nem tud csatlakozni, az érdekesség kedvéért véletlenszerűen válasszon ki néhány napot, amikor megméri a család az élelmiszerhulladékokat kidobás előtt. A mérés meglepő eredményt hozhat, fény derülhet arra is, mely esetekben kellene nagyobb odafigyeléssel eljárnunk.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább