Készítsünk egy ízletes sütőtökkrémlevest, és ismerjünk meg a leves három összetevőjéhez kapcsolódó élelmiszerbiztonsági tippet Halloween alkalmából.
Októberben szezonális a sütőtök és a sárgarépa is, ezért érdemes minél gyakrabban és többet fogyasztanunk ezekből a nagyon változatosan felhasználható zöldségekből.
Fogyaszthatjuk köretként, készíthetünk belőle pürét vagy megsüthetjük sütőben egy tészta szószhoz, de krémlevesként is ideális a hűvösebb őszi napokon.
Halloween alkalmából rendhagyó módon egy sütőtökkrémleves recepttel és az alapanyagokhoz kapcsolódó élelmiszerbiztonsági tippekkel készült a Nébih Oktatási Program csapata.
🎃 Sütőtökkrémleves recept (4 adag)
Hozzávalók
- 1 kg sütőtök (pl. Nagydobosi sütőtök)
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 közepes sárgarépa (opcionális, édesítéshez)
- 1 evőkanál olaj vagy vaj
- 1 liter zöldségalaplé (vagy víz +leveskocka)
- 1 dl tejszín (vagy kókusztej)
- Só, bors, szerecsendió és/vagy fahéj, gyömbér ízlés szerint
- (Opcionálisan pirított tökmag, tökmagolaj a tálaláshoz)
🍳 Elkészítés
- Előkészítés:
- A sütőtököt hámozzuk meg, magozzuk és kockázzuk fel kb. 2–3 cm-es darabokra.
- A hagymát és fokhagymát is aprítsuk fel.
- Pirítás:
- Egy nagy lábasban olajon dinszteljük üvegesre a hagymát, fokhagymát.
- Főzés:
- Adjuk hozzá a tököt és a répát, pirítsuk együtt pár percig.
- Ezután öntsük fel az alaplével, és főzzük közepes lángon kb. 20–25 percig, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
- Turmixolás:
- Botmixerrel pürésítsük, amíg sima, krémes állagú lesz.
- Adjuk hozzá a tejszínt vagy kókusztejet és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és egy csipet reszelt gyömbérrel.
- Tálalás:
- Tálaljuk melegen, pirított tökmaggal és pár csepp tökmagolajjal díszítve.
Sütőtök
Sütőtök vásárlásakor figyeljünk arra, hogy ételkészítéshez csak étkezési célra termesztett fajtát vásároljunk. A változatos színű és formájú dísztökök és Halloween tök nem alkalmas fogyasztásra.
Mindig tiszta, ép, egészséges, sérülésmentes és száraz felületű tököt válasszunk. . Ha a termésen kártevők nyomait, romlásra utaló jeleket, szokatlan szagot vagy nedvességet tapasztalunk, inkább válasszunk másik darabot – így elkerülhetjük a minőségi és biztonsági kockázatokat.
A sütőtök már beszerezhető kisebb adagokra porciózva is. Ha ilyen formában vásároljuk, különösen fontos ellenőrizni, hogy a terméket csak lefóliázva és felcímkézve szabad eladásra kínálni. A címkén látszódnia kell a csomagoló/forgalmazó nevének és címének, valamint a származási ország feltüntetése is kötelező.
Ha a sütőtök kesernyés ízű, semmiképp se fogyasszuk el – a kellemetlen ízt a kukurbitacin nevű vegyület okozhatja, amely enyhén mérgező lehet az emberi szervezetre.
Otthon hűtőben tároljuk, de akár le is lehet fagyasztani: daraboljuk fel, légmentesen csomagoljuk el. A sütőtök magját sem kell kidobnunk, rövid főzést és sütést követően már kész is a házi pirított tökmagunk.
Maradék tejszín
A maradék felbontott főzőtejszínt vagy növényi italt hűtőben tároljuk, és pár napon belül fogyasszuk el. A tejszínt érdemes akár porciózva, jégkockatartóba és fagyasztózacskóba tenni és így lefagyasztani.
Frissen pirított tökmag
Ha magunk pirítottunk tökmagot, és rövid időn beül tervezzük, hogy felhasználjuk, akkor tárolhatjuk szobahőmérsékleten. Azonban, ahogyan a többi olajos mag esetében is figyeljünk arra, hogy hűvös, sötét, száraz helyen, légmentesen záródó edényben tároljuk, hogy megőrizzék minőségüket és ne avasodjanak meg.
Borzongásmentes konyhai kalandokat kívánunk!
Kép: Canva
Forrás: https://szupermenta.hu/ahova-nezunk-sutotok-terem/

