Grillparti sorozatunk negyedik részében a grillezés utáni feladatokat járjuk körbe, hiszen a házigazda feladata nem ér véget a finomságok elkészítésével: az ételek és maradékok elcsomagolása is körültekintést igényel. Egy kis odafigyeléssel nemcsak az élelmiszerpazarlást csökkenthetjük, hanem elkerülhetjük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket is.
Étkezés utáni első feladatok
Bármilyen jó is a hangulat és bármennyire is nehéz erre időt szánni, de a megmaradt ételeket 2 órán belül hűtőszekrénybe kell tenni. Fontos, hogy az ételmaradékokat légmentesen zárható dobozban vagy alaposan lefóliázva tároljuk, így megelőzzük a kiszáradást, és minimalizáljuk a levegővel való érintkezést.
Előfordulhat, hogy a maradékokat nem tudjuk dobozba elcsomagolni, hanem például tányéron fóliázva csomagoljuk el. Ilyenkor különösen érdemes az ételmaradékokat a hűtő felső polcaira tenni, hogy ne kerüljenek kapcsolatba nyers alapanyagokkal, így csökkenthető a keresztszennyeződés kockázata.
Arra is figyeljünk, hogy a maradék ételeket lehetőleg 3-4 napon belül fogyasszuk el. Ha mások számára, elvitelre csomagolunk a maradékokból, azt kizárólag tiszta, ételtárolás céljára használt dobozba tegyük és hívjuk fel a figyelmet a tárolással kapcsolatos tudnivalókra. Igen, ez is egy profi grillmester és házigazda feladata!
Azt ugye már mondanunk sem kell, hogy legyen az otthoni rutinunk része és időnként ellenőrizzük, hogy a hűtőszekrény hőmérséklete az optimális 0-5°C között legyen.
Újramelegítés – de hogyan?
A hűtött maradékokat újrafelhasználás előtt mindig alaposan melegítsük át. A cél az, hogy a legbelső, leghidegebb ponton is legalább 75°C-ot érjünk el a melegítésnél, és ezt legalább 2 percig tartsuk. A mikróban történő melegítés nem mindig egyenletes, ezért célszerű kevergetni az ételt, és ellenőrizni a hőmérsékletet a közepén is.
Ha nem fogyna el időben: jöhet a fagyasztó
Ha úgy íétljük meg, hogy túl sok a maradék és nem fogy el 3-4 nap alatt, akkor érdemes rögtön lefagyasztani. A fagyasztás -18°C alatt biztonságosan megállítja a baktériumok szaporodását, és hosszabb ideig eltarthatóvá teszi az ételeket. A legtöbb készétel, húsok, pékáru, zöldségek jól viselik a fagyasztást, de vannak olyan ételek, mint: saláták, majonézes ételek, túró, amelyek állaga vagy íze megváltozhat a fagyasztástól.
Fontos, hogy az ételt kis adagokban, porciózva fagyasszuk le, így mindig csak annyit kell majd kiolvasztani, amennyire szükségünk van. Az adagokat felcímkézve tegyük el: írjuk rá, hogy mit tartalmaz és mikor került a fagyasztóba.
Extra tipp: Megmaradt paradicsompüré vagy fűszerek? Ha tudjuk, hogy rövid időn belül nem fogjuk felhasználni, akkor prociózzuk ki jégkockatartóba és irány a fagyasztó. A fűszereket akár olajjal bekeverve is eltehetjük és majd egy későbbi főzésnél felhasználjuk.
A fagyasztott ételeket is érdemes felhasználni 3-6 hónapon belül, mert a hosszú ideig fagyasztóban tárolt ételek is idővel veszíthetnek élvezeti értékükből.
Ahhoz, hogy a fagyasztott ételek ne maradjanak az idők végezetéig a fagyasztóban, érdemes bevezetni egy fagyasztóleltárt: egy papírlap vagy mágneses tábla a hűtő ajtaján, ahol nyomon követhetjük, mikor/ mit tettünk el. Érdemes a heti menütervezésbe is beépíteni a hűtőben és fagyasztóban már meglévő alapanyagokat, ezzel is csökkenthetjük a háztartásunkban a kidobott ételek mennyiségét.
A maradeknelkul.hu oldalon elérhető Hűtőhasználati útmutatónk, amelyben fagyasztóleltár sablont is készítettünk: https://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/11/Hutoutmutato-utmutato_Maradek-nelkul.pdf
Étkezés utáni rosszullét? Vegyük komolyan!
Minden óvintézkedést betartottunk, mégis valakinél a grillezést követően élelmiszer-eredetű megbetegedés gyanúja merül fel? Mikor gyanakodjunk?
A tünetek nagyon változatosak lehetnek és megjelenhetnek pár órán, de 1-2 napon belül is. A tünetek között lehet: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök, gyengeség, vagy láz.
Mit tegyünk ilyen esetben?
- Vegyük komolyan a tüneteket, különösen ha több vendég is hasonlót tapasztal.
- Forduljunk orvoshoz, főleg idősek, gyerekek, várandós vagy legyengült immunrendszerűek esetében.
- Őrizzük meg az ételmaradékot, amiből a tüneteket okozó fogás származhatott – ez segítheti a kivizsgálást.
Gratulálunk, ez igen! Ha ezt olvasod, akkor biztosan elolvastad a teljes grillezős cikksorozatunkat. Reméljük, hogy hasznosnak találtad és innentől kezdve még magabiztosabban és persze biztonságosan fogsz majd ételeket készíteni a családodnak, barátoknak és a grillparty vendégeidnek.