Morzsa:
Sokan nem is gondolnánk, de a hasfájás mögött gyakran élelmiszer-eredetű megbetegedés áll. Az enyhébb esetek gyakran csak múló rosszullétnek tűnnek: hányinger, hányás, hasmenés, hasi görcsök és gyomorfájdalom a leggyakoribb jelek. Ezek akár egy napon belül is enyhülhetnek, ezért sokan nem is gondolnak arra, hogy fertőzött étel állhat a háttérben.
Az élelmiszer-eredetű megbetegedés akkor következik be, ha nem kellően biztonságos ételt vagy vizet fogyasztunk. A tünetek megjelenése változó: néha már fél órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek, máskor akár több nap is eltelhet, mire rosszullétet tapasztalunk.
Falat:
Súlyosabb esetekben olyan tünetek is megjelenhetnek, mint a láz, izomfájdalmak, eszméletvesztés, kettős látás, nyálfolyás, izomgörcsök, bénulás, zavartság vagy kiszáradás. Ezek már komoly figyelmeztető jelek, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelnek. Ilyen tüneteket okozhat például a botulinum toxin, amelyet a Clostridium botulinum baktérium termel, és amely rendkívül erős idegméregként hat. Ha élelmiszer-eredetű megbetegedésre gyanakszunk, fontos azonnal orvoshoz fordulni, különösen súlyos tünetek esetén.
Lakoma:
A megelőzés kulcsa a tudatosság: mindig nézzük meg az élelmiszer lejárati dátumát, ellenőrizzük a tárolási hőmérsékletet, alaposan mossuk meg az alapanyagokat, és figyeljünk a megfelelő hőkezelésre! Ne használjuk ugyanazt a vágódeszkát nyers hús és zöldség előkészítéséhez, és ügyeljünk kezeink és a környezetünk tisztaságára. Ezek az apró lépések segítenek megelőzni a komolyabb megbetegedéseket. Ahhoz, hogy elkerüld az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket, érdemes tudni, hogyan előzheted meg a kockázatokat – kártyacsomagunk ebben is a segítségedre lesz.

