Morzsa:
Amikor zöldséget vagy gyümölcsöt választunk, először a látásunkra és a tapintásunkra hagyatkozunk. Megnézzük, hogyan néz ki: van-e rajta barna folt, ráncos-e, megszáradt-e a héja, penészes vagy rothadt-e. Utána megtapintjuk: puha, kemény, lédús vagy éppen szottyadt? Egy friss alma például feszes, illatos, a répa pedig roppanós, ha megnyomjuk. Ezek az első jelek, amikből meg tudjuk ítélni, hogy még friss-e az adott zöldség vagy gyümölcs. A penészes gyümölcsökkel és zöldségekkel viszont semmiképp se kísérletezzünk.
Falat:
De nem minden kis hiba jelenti azt, hogy valami már nem használható! Ha egy alma picit ütődött, attól még tökéletes lehet egy almás sütihez, levesbe vagy almaszószhoz. Ha a paprika kissé megpuhult, még mehet a lecsóba. Ahelyett, hogy kidobnánk, inkább gondolkodjunk el rajta: hogyan tudnánk még finomat készíteni belőle? Ezzel nemcsak az élelmiszerpazarlást csökkentjük, hanem kreatívak is lehetünk a konyhában.
Lakoma:
Vannak apró trükkök, amikkel akár a kevésbé friss zöldségeket is újjáéleszthetjük. Például a megfonnyadt sárgarépa vagy más gyökérzöldségek (zellergumó, retek, petrezselyemgyökér) újra ropogósak lehetnek, ha néhány órára jeges vízbe tesszük őket. A salátalevelek is felfrissülnek egy hideg vizes fürdőtől. Ha tudatosan vásárolunk, és ismerjük ezeket a fortélyokat, sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt kell kidobnunk.

