A maradék nélküli sütés-főzés egyik kulcsa, hogy előre átgondoljuk, hány főre készítjük az ételt, és ennek megfelelően porciózzuk az alapanyagokat. Ha több emberre főzünk, különösen hasznos lehet, ha előre lemérjük az adagokat. De hogyan kalkuláljunk fejenként?
Akár mérleg nélkül, szemmértékkel is jól lehet becsülni az adagokat néhány praktikus trükk segítségével:
- Hús: Egy főre körülbelül egy szappan méretű szelet elegendő, ami kb. 120–150 grammnak felel meg.
- Tészta: Egy adag száraztészta nagyjából egy ökölnyi mennyiség, ami kb. 70-90 grammnak felel meg.
- Kenyér: Egy szelet kenyér ideális adagként egy CD méretéhez hasonlítható – ugyanígy porciózhatjuk például a gofrit is.
- Olaj: Ha olajat adagolunk sütéshez, a hüvelykujjunk felső ujjperce jó irányadó – ennyi olaj elegendő egy-egy adag megpirításához.
- Mogyoróvaj, lekvár és hasonló kencék: Egy személyre kb. két teáskanálnyi mennyiséggel számoljunk.
Ha biztosra akarunk menni, érdemes konyhai mérleget használni. További infomációkért látogass el Maradék nélkül oldalára.

