Nébihoktatás

Morzsapakli – Győzz meg, miért válasszam a „csúnya” zöldséget/gyümölcsöt!

Morzsa:

A kissé szabálytalan alakú vagy foltos zöldségek és gyümölcsök ugyanazt az ízt, tápértéket és minőséget kínálják, mint makulátlan társaik – semmi különbség nincs közöttük, csak a megjelenésük eltérő.

Falat:

A boltokban egyre több helyen találkozhatunk zöldségmentő-csomagokkal is, amelyekben kevésbé tökéletes, de biztonságosan fogyasztható termékek vannak. Ha például pürét, turmixot vagy süteményt készítenénk, ezek kiválóan megfelelnek, ráadásul így megmenthetjük őket attól, hogy kidobásra kerüljenek. Érdemes előre végiggondolni, milyen ételeket szeretnénk készíteni, és tudatosan ezekhez választani alapanyagokat. Ne hagyjuk ott azokat a szingli banánokat sem, amelyek egyedül árválkodnak a pulton – ezek is ugyanolyan finomak, mint a fürtben lévő társaik.

Lakoma:

Évente Magyarországon 570 ezer tonna élelmiszerhulladék keletkezik, amelyből 205 ezer tonna tiszta pazarlás, vagyis még fogyasztható élelmiszer kerül a kukába. Fejenként évente közel 60 kg ételt pazarolunk, amelyből 21,5 kg megelőzhető lenne. Az elmúlt hét évben sikerült 35%-kal csökkenteni a pazarlást, de további tudatos vásárlásra és felelősségteljes felhasználásra van szükség a problémák enyhítése érdekében.

Az ilyen tudatos választásokkal aktívan csökkentjük az élelmiszerpazarlást és hozzájárulunk a fenntarthatósághoz. Minden egyes megmentett zöldség vagy gyümölcs számít – nemcsak a saját konyhánkban, hanem a bolygónk jövőjéért is.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább