Morzsa:
Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) előrejelzése szerint 2100-ra 1,4–5,8 °C-kal emelkedhet meg az átlaghőmérséklet. Az éghajlatváltozás már napjainkban is rontja az élelmiszer- és vízbiztonságot. A 2018–2030-as Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia alapján hazánkban is nő a rendkívül forró napok száma, így Magyarország is a sebezhetőbb európai országok közé fog tartozni az éghajlatváltozás miatt. A mezőgazdaság különösen érzékeny az extrém időjárási eseményekre, mint a hőhullámok, heves esőzések és a kártevők elterjedése. Ha nem sikerül alkalmazkodnunk a változó körülményekhez, az élelmiszer-veszteséghez, ellátási zavarokhoz és áremelkedéshez, végső soron pedig társadalmi feszültségekhez vezethet. Magyarországon az éghajlatváltozás több zöldség- és gyümölcsfaj termelését is veszélyezteti, elsősorban az egyre gyakoribb aszályok, hőhullámok, fagyok és szélsőséges időjárási események miatt.
Falat:
A környezeti hőmérsékletnek az éghajlatváltozásból eredő növekedése jelentős hatással lesz a jelenlegi élelmiszer-hűtési láncra is. A hőmérséklet emelkedése növeli az ételmérgezés és az élelmiszerromlás kockázatát. A hűtési lánc megszakadása jelentős élelmiszerbiztonsági kockázattal jár, amelyben nem csak az élelmiszeripari vállalatok, hanem a háztartások is érintettek. Az élelmiszerbiztonsági kockázat mellett hozzájárulhat a nagyobb mennyiségű élelmiszerhulladék keletkezéséhez is.
Lakoma:
Az éghajlatváltozás hosszútávú következményeként az átlaghőmérséklet emelkedni fog. Ez kedvezőbb környezetet biztosít számos patogén mikroorganizmus és parazita számára. Fel kell készülni új kockázati tényezők („egzotikus betegségek”) megjelenésére is (például kéknyelv betegség, nyugat-nílusi vírus). Az ellenintézkedések azonban a növényvédőszerek és állatgyógyászati készítmények szermaradványainak növekedésével járhatnak. Az éghajlatváltozás miatt várhatóan felmerülő kockázatok közé tartoznak még: mikotoxinok; paraziták; állatbetegségek, különösen a kórokozók által terjesztett betegségek; mikrobiális eredetű élelmiszer-eredetű betegségek. Láthatod, hogy az éghajlatváltozás mennyire komplex módon befolyásolja az élelmiszerbiztonságot.

