Az ünnepi időszak közeledtével egyre többen választják a személyre szabott, házilag készített gasztroajándékokat: lekvárokat, fűszerkeverékeket, süteményeket vagy éppen ízesített olajokat. A házilag készített finomságok esetében azonban nem elég csak az ízekre és a csomagolásra figyelni, első az élelmiszerbiztonság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit gyűjtötte össze.
A házilag készített élelmiszer vagy élelmiszer összetevőt tartalmazó ajándékok esetében a narancsos-fahéj illatú bódulatban sem szabad megfeledkezni az élelmiszerbiztonságról. Mások számára főzni és ételt készíteni mindig nagy felelősség. Egy ételmérgezés veszélyezteti az egészséget, ami komoly kellemetlenséget és akár súlyosabb megbetegedést is okozhat. Vannak különösen érzékeny csoportok akikre oda kell figyelni, hiszen a gyermekek, idősek, várandós nők és a legyengült immunrendszerű személyek különösen veszélyeztetettek a mikrobiológiai szennyeződésekkel szemben.
Általánosságban igaz, hogy a saját készítésű gasztroajándékok sikerének egyik alapfeltétele a friss, jó minőségű hozzávalók használata. Vannak magasabb kockázatú alapanyagok, amelyek nagyobb odafigyelést igényelnek, ilyenek a tejtermékek, tojás, de friss zöldség és gyümölcs is. Ezek használatát igyekezzünk elkerülni, ha hosszabb ideig eltartható ajándékot szeretnénk adni. A tiszta környezet és eszközhasználat szintén elengedhetetlen. A kézmosás minden munkafolyamat előtt és közben alapvető. A gasztroajándék csomagolásának tisztasága is legalább ennyire fontos. Bármibe is csomagolunk, akár befőttesüvegbe, kis tálakba vagy tárolókba, palackba vagy üvegcsébe – ezeket alaposan tisztítsuk meg, lehetőség szerint forralással fertőtlenítsük.
Házi gasztroajándékok esetében a címkézés ne csak esztétikus, de informatív is legyen: ne féljünk ráírni az ajándékra, hogy a termék mikor készült, meddig fogyasztható, az allergéneket és a tárolásra vonatkozó információkat.

Népszerű ajándék a házi készítésű pesztó, amelynek alapja valamilyen olajos mag (pl. fenyőmag, dió, mandula), karakteres friss zöldfűszer (bazsalikom, menta, petrezselyem stb.) vagy akár szárított paradicsom, valamint jó minőségű olívaolaj. Ajándékba készített pesztók és krémek esetén is fontos az élelmiszerbiztonság, mert magas nedvességtartalmuk és friss összetevőik miatt könnyen romlanak. Csak friss, tiszta leveleket, jó minőségű olajat és megbízható forrásból származó, hőkezelt magvakat, sajtokat használjunk. A friss zöldfűszereket nem elég átöblíteni, érdemes több soron, alaposan átmosni, akár egy salátacentrifuga segítségével. A házi pesztót legfeljebb 1–2 nappal ajándékozás előtt készítsük, és hűtőben tároljuk. A sajt- vagy zöldségalapú krémek, felbontást követően hűtve 3–5 napig, a pesztók legfeljebb 1–2 hétig tarthatók el.
Az olajban eltett zöldségek és fűszerek – például fokhagyma, chili vagy aszalt paradicsom – kockázatosak lehetnek, mert az oxigénmentes környezet kedvez a Clostridium botulinum elszaporodásának, ami botulizmust okozhat. A biztonság érdekében szükség van megfelelő savasításra (ecet, citromlé), hogy a késztermék pH-ja kellően alacsony (<4,5 pH) legyen.
Házi krémlikőrök készítésekor is érdemes néhány alapvető élelmiszerbiztonsági szabályt betartani. A felhasznált alapanyagok legyenek mindig frissek – különösen a tej, a tejszín és a tojás. A nyers tojás kockázatot jelenthet, ezért biztonságosabb tojásmentes receptet választani, pasztőrözött tojást használni, vagy a tojásos keveréket legalább 75 °C-ra melegíteni az alkohol hozzáadása előtt. Bár az alkohol valamelyest gátolja a baktériumok szaporodását, önmagában nem tartósít, így a krémlikőröket mindenképpen hűtve (1-5°C) kell tárolni és 1–2 héten belül elfogyasztani. A romlás jelei lehetnek a savanykás vagy szokatlan szag, a darabos, túrós állag, illetve bármilyen szín- vagy textúraváltozás, ilyen esetben ne kockáztassunk.

A tojásos vagy tejes krémmel készült édességek és sütemények gyorsabban romlanak, a szállításuk és tárolásuk is körülményesebb. Ezért ajándéknak válasszunk inkább száraz aprósüteményeket – mint a mézeskalács, linzer, kekszek – ezek ideális ajándékok, könnyebben és biztonságosan szállíthatók és hosszabb ideig tárolhatók hűtés nélkül is.
Az aprósüteményeken kívül remek gasztroajándékok lehetnek az előre elkészített süteménykeverékek is, ahol a száraz hozzávalókat rétegezve, egyedi recept alapján egy mutatós csatos üvegben ajándékozhatjuk. Praktikus megoldás, mert a megajándékozott csak az elkészítés előtt adja hozzá a nedves alapanyagokat – például a tojást, tejet vagy vajat, így a porkeverék élelmiszerbiztonsági szempontból is alacsony kockázatú.
A ropogós granola sokféleképpen variálható és hosszabb ideig eltartható, ezért szintén ideális ajándék lehet. Könnyen személyre szabható különféle magvakkal, fűszerekkel vagy csokidarabokkal. Granola esetében figyeljünk rá, hogy alacsony hőmérsékleten, alaposan kiszárítsuk, majd csak teljesen kihűlt állapotban tegyük jól záródó tárolóba. Így hosszabb ideig ropogós és biztonságosan fogyasztható marad.
A házi szirup is kedves ajándék lehet, amely teákba, kávékba, desszertekbe vagy koktélokba is jól használható. Előnye, hogy a hőkezelés, a cukor megfelelő aránya, valamint az alaposan kifertőtlenített üveg garantálja, hogy a szirup biztonságosan, hosszabb ideig felhasználható lesz és megfelelő tárolás esetén az ünnepek elmúltával is még 1-2 hónapig felidézi a karácsonyi hangulatot.
Kép forrása: Canva

