Nébihoktatás

Fenntarthatóság a középpontban

2019 áprilisában a Maradék nélkül csapata két olyan fenntarthatósággal kapcsolatos rendezvényen is részt vett, ahol a fiatalkori szemléletformálásé volt a főszerep.

Április 26-án a Herman Ottó Intézet szervezésében került sor a Föld Napja elnevezésű, gyerekeknek szóló rendezvényre, amelyre közel 600 tanuló látogatott el pedagógusaik kíséretében. A Maradék nélkül program standjánál az élelmiszerhulladékok típusait ismerhették meg a gyerekek játékos formában, aktivitásukat pedig értékes nyereményekkel jutalmaztuk. A nap előrehaladtával egyre több standunkhoz érkező gyerek ismerte már a Maradék nélkül programot, hiszen az élelmiszerpazarlás mérsékléséről szóló 6 animációs kisfilmünk (amelyek a Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadvány fejezeteihez illeszkednek) egész nap látható volt a rendezvény központi területén elhelyezett óriás kivetítőn.

A Föld Napján többek között az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Természettudományi Múzeum, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ és a Magyar Nemzeti Parkok is szórakoztató programokkal várták a látogatókat.

Másnap, április 27-én a Tudományfesztivál, Jövő Utcája rendezvényen játszottunk kicsikkel és nagyokkal egyaránt. A rendezvény kiemelt témakörei közé tartozott az oktatás és a fenntarthatóság – így kapcsolódott a kezdeményezéshez a Maradék nélkül program is. Az érdeklődők megismerhették, átlagosan hány kiló élelmiszert dob ki egy magyar ember évente, illetve azt is, hogy vajon hány csésze rizst kell feltenni főni ahhoz, hogy egy háromfős család maradék nélkül jól lakjon. Beszélgettünk arról is, hogy ők maguk mit tehetnek azért, hogy kevesebb élelmiszerhulladék keletkezzen otthonaikban. (Tippeket itt találtok: http://maradeknelkul.hu/praktikak/) A legkedveltebb elfoglaltság a tableteken egymás ellen játszható real-time kvíz volt, ahol a már megszerzett ismeretek és a gyorsaság is plusz pontot jelentett.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább