Nébihoktatás

Kérdezz és ismerd meg!

A FoodWave projekt ismét meghívta a Nébih Maradék nélkül programját, hogy középiskolásokkal beszélgethessük a fenntartható élelmiszerekről, étkezésről. Így hát 2022. május 23-án, a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban jártunk, ahol a nyári szünet előtti időszakot megbolygatta a Felelős Gasztrohős Alapítvány és Pest Megye Önkormányzata programjukkal.

A fiatal diákok a fenntartható táplálkozás témájában hallgathattak meg egy előadást a Felelős Gasztrohős Alapítvány jóvoltából. Ezután egy kerekasztal beszélgetésen vettünk részt a Platz Piac és a Rakun Dobozközösség társaságában.

A kerekasztal beszélgetésen elmeséltük, hogy mivel foglalkozunk, majd kitértünk arra, hogy gimnazistaként mit jelentett nekünk a fenntarthatóság, valamint, hogy mikor lett ez a téma fontos számunkra. Azt is megvitattuk, hogy szerintünk a mai kamaszok mit tehetnek a fenntarthatóságért, példaként elhangzott az átgondolt, megtervezett vásárlás, valamint a legalapvetőbb lépés, vagyis a megfelelő tájékozódás, amelyet a maradeknelkul.hu oldalon is elkezdhetnek az érdeklődők.

A kerekasztal után a gimnazistáknak lehetőségük volt közvetlenül is elbeszélgetni a szakértőkkel. Minket, a Maradék nélkült arról kérdezték többek között, hogy miként zajlik a háztartási élelmiszerhulladék felmérésünk, hogy mit tehetnek az otthonukban ők maguk az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében, valamint a menzán miért keletkezik élelmiszerhulladék és ezt hogyan tudnák megakadályozni. A beszélgetés során aktívan részt vettek a fiatalok, és maguk is a megoldáson gondolkodtak. Örömmel láttuk, ahogy egyre inkább megnyíltak és valóban egy kötetlen beszélgetés alakulhatott ki.

Köszönjük a meghívást, és további sikereket kívánunk a FoodWave programnak, valamint a többi résztvevő szervezetnek! Reméljük minél többet hallunk Rólatok!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább