Nébihoktatás

Interjú Pusztai-Pikó Boglárkával, az Oktatási Nagyköveti Program egyik nyertesével

A munkád során is gyerekekkel foglalkozol, miért érezted úgy, hogy részt szeretnél venni a Nébih Oktatási Nagyköveti Programjában?

Láttam a pályázati kiírást, amiben nagyon jó aktivitások és számomra is fontos témák voltak. Azt gondolom, hogy minden téma, ami a programban szerepel, az a gyerekek előnyére válik, fontos tudást szereznek a foglalkozások során.

Milyen tapasztalatokat szereztél a Program során?

Színes, érdekes témákat dolgoztunk fel. Mikor gyerekekkel foglalkozom, mindent nagyon lelkesen fogadnak, szeretnek játszani bármilyen témakörben, úgyhogy pozitív tapasztalataim vannak a programmal kapcsolatban. A program által lehetőségem volt több helyszínre eljutni, különböző foglalkozásokat tartani.

Van-e javaslatod a Program/kiadványok továbbfejlesztésére? Mit csinálnál másként?

A programok jelenleg főleg iskolásoknak vannak kidolgozva, ezeket lehetne óvodásoknak is tovább fejleszteni, bővíteni lehetne az ovisoknak szánt anyagokat pl. az élelmiszerpazarlás témakörével is.

Számodra miért kiemelt téma a gyerekek szemléletformálása és mire hívnád fel a figyelmüket ebben a fogékony korban?

Ők a jövő nemzedéke, így nem mindegy, hogy milyen világot formálnak majd, illetve, hogy mi milyen világot hagyunk rájuk. Kiemelt fontosságú a környezetünk, valamint az emberekhez, állatokhoz való viszonyulásunk. Ezen kompetenciák kialakításának támogatása az Oktatási Program anyagainak használatával nagyon jól kiegészül.

Pályafutásod során voltak hasonló témájú, szemléletformáló munkáid?

Mindig igyekszem többféle dolgot csinálni. Olyat, ami aktuális és többet adhat a gyermekek számára. Változó világunkban állandó szükségét érzem szemléletformáló témákat becsempészni a gyerekek életébe. Az idegennyelvi nevelés is meghatározó része az életemnek.

Mivel lehet motiválni egy óvodás korú gyereket arra, hogy odafigyeljen a tanulnivalókra, hogyan lehet a legjobban hatni rájuk?

Meg kell nézni először, hogy az adott korosztály mit tud, az ő nyelvükön kell megszólítani őket, óvodások esetében ez az út pl. a játék, közös tevékenységek, énekek…

Volt olyan kedves pillanat, amit a gyerekek okoztak Neked a foglalkozások során?

Konkrét példát nem tudok mondani, de mindig van valamilyen aranyos és vicces hozzászólás, amivel megnevettetnek.

Volt olyan -például élelmiszerbiztonsági- információ, ami neked is újdonság volt?

Nem igazán. Igyekszem tudatosan élni, így igazán nagy újdonsággal nem találkoztam a felkészülés során. Az, ami nekem lehet, hogy már bevált módszer és alkalmazom a mindennapok során sok gyermeknek vagy családnak új információ lehet. Ezt a tudást játékosan átadni a program egyik fontos alappillére. Reméljük, hogy a gyerekeken keresztül a családokhoz is eljutnak ezek az élelmiszerbiztonsági szabályok és tudatosan használják majd a bevásárlások alkalmával, illetve az élelmiszer tárolás során.

Vannak-e olyan praktikák, amelyeket a saját életedben alkalmazol az élelmiszerpazarlás mérséklésére?

Nem dobunk ki ételt, amit megveszek azt fel is használjuk. Ha mégis úgy látjuk, hogy lesz maradék, akkor az vagy új életet kap (más étel készül belőle) vagy családon belül megosztjuk egymással.

A gyerekek sok energiát igényelnek, mi az, amivel feltöltődsz egy hosszú nap után?

A hétköznapjaim elég sűrűek, így esténként családi körben pihenés, alvás, regenerálódás a bevált módszerem.

Folytatódik egy újabb tanév. Mi a következő cél, amit kitűztél magadnak?

Mindig keresem az újabb lehetőségeket, projekteket. Vannak rövidebb távú céljaim is pl. óvodakert létrehozása, hosszú távú célom pedig óvodavezetőnek lenni.

Van esetleg valami, amit meg szeretnél még osztani az olvasókkal?

Mindenki vegyen részt a programban, hogy minél több gyerekhez eljuthasson ez a tudás az izgalmas foglalkozásokon keresztül. Az oktatási honlap és a munkatársak minden segítséget megadnak ehhez.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább