Nébihoktatás

Ezt jól kifőztük: főzős workshop maradék nélkül

Izgalmas eseményekkel indult a tavasz a Maradék nélkül program és a Nébih Oktatási Programja számára. Maradékmentő workshopot szerveztünk, ahol szemléletformálással fűszereztük a főzés élményét. A helyszínt a Budapest Makery – „csináld magad” étterem – biztosította, ahol az ízletes ételek elkészítésénél kiemelt figyelmet szenteltünk az élelmiszerpazarlás csökkentés és az élelmiszerbiztonság szempontjainak.

Vendégeinket két különböző napon vártuk az eseményre. Az első alkalommal a Maradék nélkül közösségi felületein meghirdetett Valentin-napi nyereményjáték nyertesei vehettek részt. A szerencsés kiválasztottak kedvesükkel, családtagjaikkal, barátaikkal kaptak meghívást a workshopunkra a nemzetközi nőnapon. A második napon pedig olyan iskolák képviselőit fogadtuk, amelyek tankonyhával is rendelkeznek. Ennek köszönhetően a résztvevő tanárok saját intézményükben is megismételhetik a foglalkozást a gyerekek bevonásával, amelynek hosszú távú hatásában bízunk.

Az interaktív foglalkozást egy általános bevezetővel kezdtük az élelmiszerhulladékok világába, majd az ezt követő program a kétfogásos menü köré épült. Végig tereltük a résztvevőket az alapanyagok beszerzésétől egészen a maradékok és a hulladékok kezeléséig vezető úton, miközben valamennyi hozzávalóval kapcsolatban megismerhették a legfontosabb élelmiszerbiztonsági kockázatokat és fenntartható praktikákat.

A tankonyhával rendelkező iskolák képviselőivel folytatott tartalmas beszélgetések megerősítettek minket abban, hogy kiemelten fontos már gyermekkorban hangsúlyozni és felhívni a figyelmet az élelmiszerbiztonsági szabályok követésére, illetve bevezetni azokat a mindennapi gyakorlatba. A szaktanárok megosztották a saját iskolájukban már alkalmazott, jól bevált módszereket, ezáltal mi is új információkkal gazdagodtunk a rendezvény során, amelyet a jövőben hasznosítani fogunk.

A kétnapos rendezvény során sikerült új és értékes ismeretségekkel gazdagodni, amelyek hosszú távú együttműködést vetíthetnek előre. Az élményfőzések emlékezetesnek bizonyultak: a résztvevők nemcsak feltöltődtek és kikapcsolódhattak, hanem – amely számunkra talán a legfontosabb pozitív visszajelzés – új információkkal is gazdagodtak a Nébih szakembereinek köszönhetően.

A rendhagyó hétvégi program az Európai Unió által finanszírozott FoodRUs pályázat keretében valósult meg.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább