Folytatjuk új cikksorozatunkat, amiben olyan közismert élelmiszerbiztonsági mítoszoknak járunk utána, amelyek a legtöbb háztartásban biztosan elhangzottak már. Tudományosan megalapozott trükkök vagy kockázatos szokások? A következő hetekben minden kiderül.
Mítosz: Ha a tojás lebeg a víz felszínén, akkor már romlott.
Sok helyen olvashatjuk, hogy vízbe merítéssel egyszerűen tesztelhetjük, hogy a régóta hűtőben tárolt tojás fogyasztható-e még.
A szakmai álláspont alapján azonban a tojás-úsztatós teszt nem alkalmas annak eldöntésére, hogy a tojás még biztonságosan fogyasztható-e, ezért nem javasolt a használata.
A tojások azért lebegnek a víz felszínén, mert minél hosszabb ideig tároljuk, annál több levegő kerül a tojás légkamrájába. A módszer tehát a tojás frissességére vonatkozóan lehet irányadó, de azt nem mutatja meg, hogy vannak-e megbetegedést okozó baktériumok a belsejében és hogy biztonságosan fogyasztható-e.
Ami számít: a minőségmegőrzési idő!
A tojások még biztonsággal fogyaszthatók a minőségmegőrzési idő lejáratát követő 2 héten belül, amennyiben mosatlanul tároltuk őket. Lejárt tojás felhasználásánál kiemelten fontos, hogy egyesével feltörve, érzékszervileg is ellenőrizzük azokat, illetve alaposan hőkezeljük a felhasználás előtt. A minőségmegőrzési időről a tojások héján vagy a dobozon tudunk tájékozódni. Mindenképp figyeljünk arra, hogy a tojásfehérje és sárgája is megfelelő hőkezelést kapjon.
Tojás és tárolás
A tojásokat hűvös, száraz helyen kell tárolni. Ez nem feltétlenül jelenti a hűtőszekrényt, azonban ha már betettük a hűtőbe, akkor tároljuk ott. A hőmérséklet-változás a felszínen nedvességet okozhat, ami elősegítheti a baktériumok bejutását a héj külső oldaláról a tojás belsejébe.
Mivel mosás során megsérül a tojás természetes, külső védőrétege és a héj átjárhatóvá válik a szennyeződések, ezzel együtt a romlást és megbetegedést okozó mikrobák számára, ezért tárolás előtt ne mossuk meg. Ha szemmel láthatóan szennyezett a tojás felülete, javasolt azt szárazon megtisztítani. Ha mégis szükséges a tojás mosása, azt csak közvetlenül felhasználás előtt tegyük. A mosott tojást célszerű azonnal felhasználni.
Tojást lefagyasztani?
Igen! A tojásokat lehet fagyasztani és későbbi felhasználásra eltenni. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy feltörjük a tojásokat, tiszta edénybe vagy szilikon muffin formákba, majd a fagyasztóba tesszük. Érdemes egy csipet sót is tenni a tojáshoz, így csökkenthetjük a fagyasztás okozta minőségromlást.
Fotó: Getty Images