Nébihoktatás

Mindenkinek van kedvenc pizzája – akár 13, akár 83 éves

Július végen egy igazán különleges eseményen vett részt és tartott foglalkozást a Nébih Oktatási Program csapata, a Lackner Aladár Evangélikus Szeretetszolgálat meghívására.

A program minden szempontból egyedi volt, hiszen a gyönki idősek otthonának megkeresésére, egy olyan több generációt  –  óvodástól egészen a szenior korosztályig  – összekötő interaktív foglalkozást állítottunk össze, amelyben mindenki megtalálhatta  a maga szerepét.

A napot az idősek otthonában a „kicsikkel” kezdtük, amelyben a Tiszta Kézzel interaktív játékunk keretében, képzeletben egy közös bevásárlásra indultunk az idősek kíséretében. A játék során átbeszéltük a legfontosabb tudnivalókat a vásárlással kapcsolatban: miért fontos bevásárlólistát készíteni, miért érdemes hűtőtáskával indulni a boltba és arról is szó esett, hogy nagybevásárlások alkalmával gyakran sok időt eltöltünk a boltban, ezért érdemes a bevásárlás sorrendjét is átgondolni.

A képzeletbeli bevásárlást követően a megvásárolt alapanyagok elpakolása következett, hiszen nem mindegy, hogy mit-hol tárolunk. A bepakolással párhuzamosan pedig megismertük a termékeken található kétféle lejárati idő közötti különbségeket is.

Miután elbúcsúztunk az ovisoktól, egy rövid menzás tea szünetet (mindenki kedvence) követően átrendeztük a termet a csoportmunkához, ahol az iskolás gyerekek az idősekkel közösen vettek részt.

Az interaktív foglalkozás témái alapvetően a főzés, azélelmiszerbiztonság és az élelmiszerpazarlás voltak. Már az első feladatoknál kiderült, hogy az ételek és a főzés tényleg generációkon átívelő témák, amik alkalmasak élmények, emlékek és tapasztalatok megosztására.

Mindenkinek van kedvenc pizzája, éppúgy egy 13 évesnek, mint egy 83 évesnek. (Szalámis pizza és persze a hawaii.)

Esettanulmányokon keresztül olyan fontos élelmiszerbiztonsági témákat jártunk körbe, mint a keresztszennyeződések kockázata a konyhában, a nyers tojás megfelelő kezelése, a maradék készételek helyes tárolása és a helyes felolvasztás vagy fagyasztás lépései. 

Bár fontos az élelmiszerbiztonság, de ezen a foglakozáson most a generációk közötti párbeszéd és kölcsönös tanulás volt a főszerepben. Öröm volt látni, hogyan alakultak ki beszélgetések, közös pontok és receptötlet-megosztások – mindezt egy igazán jó hangulatú, szívet melengető délelőtt keretében.

Ezúton is köszönjük a meghívást!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább