A fagyasztás az egyik legjobb módszer arra, hogy megőrizzük az ételek frissességét, biztonságosan tároljuk a maradékokat és csökkentsük az élelmiszerpazarlást. Mégis rengeteg tévhit kering körülötte. Nézzük a két leggyakoribbat!
„Ha felengedtettük az ételt, bármikor újra lefagyaszthatjuk.”
Valóság: A kiolvasztott ételt nem szabad újra lefagyasztani!
Amikor az étel felenged, a benne lévő baktériumok ismét szaporodni kezdenek. Ha ezután visszatesszük a fagyasztóba, az alacsony hőmérséklet ugyan lelassítja, de nem pusztítja el ezeket a kórokozókat. A többszöri fagyasztás-kiolvasztás nemcsak az étel minőségét rontja (állag, íz, tápanyagvesztés), hanem komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot is jelenthet.
Tipp: Ha biztosan tudod, hogy nem fogod egyszerre elfogyasztani, kis adagokban fagyaszd le az ételt – így mindig csak annyit kell kiolvasztanod, amennyire valóban szükséged van.
„A fagyasztott ételek korlátlan ideig eltarthatók.”
Valóság: A fagyasztás lelassítja a romlást okozó mikroorganizmusok szaporodását, de nem állítja meg teljesen a kémiai és fizikai változásokat.
Idővel a fagyasztott étel is veszít minőségéből: kiszáradhat, elszíneződhet, íze megváltozhat. Ezért minden élelmiszernek van ajánlott fagyasztási ideje. Mutatunk pár példát:
- húsleves: kb. 2-3 hónap
- pörköltek, szószok: 3-6 hónap
- zöldségek, gyümölcsök: 8-12 hónap
- sütemények, piték: 3-6 hónap
Tipp: Mindig címkézd fel, hogy mikor és mi került a fagyasztóba! Így nyomon tudod követni, meddig érdemes felhasználni.
A fagyasztó nagyszerű segítőtárs a konyhában – de csak akkor, ha okosan használjuk! Figyeljünk a higiéniára, az ajánlott tárolási időkre, és kerüljük a többszöri lefagyasztást, így nemcsak az ízeket, hanem az élelmiszerbiztonságot is megőrizhetjük.
Kép: Canva