Nébihoktatás

Gyermekkorunk kedvence biztonságosan

bolognai spagetti

A bolognai spagetti különösen nagy népszerűségnek örvend a gyerekek körében. Az egyszerűen elkészíthető, húsos szósz és tészta ízletes kombinációja ráadásul könnyen az egész család kedvencévé válhat. Elkészítésekor azonban több dologra is érdemes odafigyelni, hogy ételünk ne csak ízletes, de élelmiszerbiztonsági szempontból is kifogástalan legyen.

Darált hús

Amennyiben a bolognai készítéséhez fagyasztott húst használunk, fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő felengedtetésre, amelynek lebiztonságosabb módja a hűtőszekrényben történik. A húst a felolvasztáshoz érdemes a legalsó polcra tenni, hiszen így az esetlegesen kicsepegő húslé nem tud más élelmiszereket beszennyezni.

Emellett arra is figyeljünk a darált hús készítésénél, hogy az apró szemeknek összességében nagyobb lesz a felülete, így az alapos hőkezelés különösen fontos. Az ételekben lévő, egészségre veszélyes mikrobák elpusztításához az étel belső hőmérsékletének legalább 75 °C-ra kell emelkednie és ezt a hőmérsékletet minimum 2 percig szükséges tartani.

Hagyma

Hűvös, fénytől védett helyen, 12-15°C-os pincében vagy kamrában sokáig eltárolható. Ha esetleg felhasználás előtt mégis azt vesszük észre, hogy felületüket „kormos” rétegek jelentek meg, fontos tudnunk, hogy ezeket penészgombák okozzák, amelyek gyakran termelnek hőstabil mikotoxinokat.

Épp ezért főzéshez kizárólag a penészmentes fejeket használjuk fel. A megmaradt hagymával dúsíthatjuk a reggeli rántottát vagy ízesíthetünk vele leveseket, főételeket is. Ha nem tudjuk felhasználni pár napon belül, érdemes a fagyasztóba tenni, ebben az esetben viszont számoljunk azzal, hogy a kellemes csípős ízéből veszíteni fog.

Szósz

Bolognai készítéskor előfordulhat, hogy marad valamennyi paradicsompüré az üvegben, amit felbontás után mindenképp hűtőszekrényben kell tárolni. Sajnos pár nap alatt így is megjelenhetnek a penésztelepek rajta, ezért érdemes gyorsan olyan recept után nézni, amiben jól jöhet a maradék.

Ha viszont pár napon belül nem vágyunk újra ilyen ízre, érdemes a maradék szószt azonnal a fagyasztóba tenni, hiszen nagyon jól fagyasztható, így 2-3 hónapon keresztül bármikor elővehetjük egy későbbi lasagne, húsos palacsinta, pizza vagy rakott burgonya recepthez.

Ha nem maradt sok, akár egy jégkockatartóba is kiporciózhatjuk, így szükség esetén adagonként is dúsíthatjuk vele az ételeinket. Csak ne felejtsük el ráírni, hogy mi van a tárolóban és mikor fagyasztottuk le. Akkor se ijedjünk meg, ha fagyasztás hatására a zsír különválik a szósztól, felmelegítés után ugyanis újra homogén állagot kaphatunk.

Fűszerek

A bolognai spagetti klasszikus ízesítéséhez fokhagyma, petrezselyem, oregánó és bazsalikom illeszkedik leginkább, de vannak, akik mással is megbolondítják a receptet. Bármilyen fűszerről legyen is szó, azokat mindig jól záródó üvegben tároljuk, hogy a lehető legtovább megőrizzék aromájukat. A legjobb persze az, ha egyenesen a balkonról szedjük, ráadásul a fűszerek termesztéséhez egészen pici hely is elegendő.

Spagetti

A bolognaiba szánt spagetti tésztát érdemes száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárolni, egy alaposan visszazárt zacskóban vagy egy jól záródó tárolóban. Hogy ki mennyi tésztát fogyaszt el, az sokak számára okoz nehézséget, de ha fejenként egy adag ételhez a felnőttek számára 60-70 gramm száraz tésztával, gyermekeknek pedig körülbelül 50 grammal számolunk, azzal biztosan nem tévedünk nagyot.

Ha étkezés után a szósz teljesen elfogy, tészta viszont mégis marad, másnap akár új köntösbe is bújthathatjuk. A mennyiség függvényében készíthetünk belőle tésztasalátát vagy rakott tésztát, de akár pörkölt mellé vagy levesbetétnek is felhasználhatjuk.

Felmerülhet ilyenkor a tészta lefagyasztása is, ám ehhez érdemes utoljára nyúlni. A tojásos vagy a szósszal összekevert tészták ugyan a zsírtartalomnak köszönhetően jobban megtartják állagukat, viszont a fagyasztás alapvető minőségváltozást okoz a tészta szerkezetében.

Sajt

Előfordulhat, hogy a bolognai tetejére szánt sajtból is többet vásárolunk, mint ami elfogy, hiszen van, aki csak kevesebbet reszel belőle. A megmaradt keményebb sajtokat fagyasztással tartósíthatjuk, a fagyasztás okozta károsodások megelőzését pedig alapos csomagolás segítheti majd. A lágyabb sajtok fagyasztása nem javasolt.

Képek forrása: Canva

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább