Morzsa:
Bizonyos élelmiszerek nagyobb kockázatot hordoznak magukban, ha nem megfelelően tároljuk vagy fogyasztjuk őket. Ilyen élelmiszerek a hőkezeletlen és nyers ételek (pl. sushi, tatár beefsteak), nyers húsok, tengeri herkentyűk (pl. osztriga, rák), nyers tojás és tojásos ételek, friss zöldségek és gyümölcsök (ha nem mossuk meg megfelelően), illetve a tejtermékek, különösen a pasztőrözetlen tej és sajtok.
Falat:
A fenti élelmiszerek azért lehetnek veszélyesek, mert patogén mikroorganizmusokat hordozhatnak, amelyek élelmiszer-eredetű megbetegedéseket okozhatnak. A leggyakoribb kórokozók egyike a Listeria monocytogenes, amely elsősorban a nyers tejtermékekben és a készételekben fordul elő, az Escherichia coli, amely fertőzött húsban, zöldségekben és ivóvízben fordul elő a legtöbbször, illetve a Salmonella, amely gyakran nyers tojás, csirkehús és szennyezett zöldségek révén terjed.
A megelőzés érdekében mindig alaposan mossuk meg az élelmiszereket (kivéve a húsokat!), ügyeljünk az alapos hőkezelésre és tartsuk be a higiéniai szabályokat a konyhában.
Lakoma:
Az élelmiszer-eredetű megbetegedések időről időre élelmiszerbotrányokhoz vezethetnek, amelyek nagy közegészségügyi problémát jelentenek. Néhány ismert eset a közelmúltból:
Listeria-fertőzés fagyasztott zöldségekben (2018): A Listeria monocytogenes baktériumot egy magyar hűtőipari cég fagyasztott zöldségeiben mutatták ki. Ez az eset nagy nemzetközi botrányt okozott, mivel a termékeket több európai országba is exportálták. A liszteriózis egy súlyos, akár halálos fertőzés lehet, különösen terhes nőknél, időseknél és legyengült immunrendszerű embereknél. A baktérium túléli a hűtést, és ha nem hőkezelik megfelelően a fagyasztott zöldséget, az fertőzést okozhat. Ennek az élelmiszerbotránynak 9 országban 47 megbetegedése volt és 9 haláleset történt. Az érintett gyártó több millió csomag fagyasztott zöldséget vont ki a forgalomból, a magyar hatóságok vizsgálatot indítottak, és az üzemet átmenetileg bezárták.
Salmonella a Ferrero Kinder csokoládéban (2022): Egy belgiumi gyárból származó Kinder csokoládé termékben Salmonella baktériumot találtak. Az érintett csokoládék több európai országban is forgalomba kerültek, köztük Magyarországon is. A Salmonella súlyos hasmenéses betegséget okoz, különösen gyermekeknél és időseknél lehet veszélyes. A fertőzés forrása valószínűleg a gyártási folyamat során történt szennyeződés volt. A járványhoz kapcsolódóan több mint 150 megbetegedést regisztráltak, főként gyermekek körében. A Ferrero több millió tábla csokit hívott vissza világszerte. A gyárat átmenetileg bezárták, és az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) vizsgálatot folytatott.

