Morzsa:
Az élelmiszerek csomagolásán kétféle lejárati időt különböztetünk meg:
- Minőségmegőrzési idő: Azt a dátumot jelöli, amelynek lejárata után az élelmiszer ugyan már veszíthet minőségéből, de elfogyasztása élelmiszerbiztonsági kockázattal általában nem jár. Tartós termékekre jellemző, mint a konzervek, keksz, száraztészta, csokoládé.
- Fogyaszthatósági idő: Azt a dátumot jelöli, amelynek lejárata után az élelmiszer fogyasztása nem biztonságos. Gyorsan romló termékekre jellemző, mint a hús, tejtermékek, felvágottak.
Tehát ha egy élelmiszer fogyaszthatósági idővel rendelkezik és lejárt, semmiképp sem szabad elfogyasztani. Ha minőségmegőrzési idővel jelölt, akkor bizonyos esetekben még fogyasztható, erről bővebb információ a Maradék nélkül lejárati útmutatójában található.
Ha az élelmiszer csomagolása megsérült, szivárgás látható rajta vagy felpuffadt, az élelmiszer valószínűleg nem biztonságos.
Amennyiben a csomagolás épségben van és megfelelően tároltuk a minőségmegőrzési idővel rendelkező élelmiszert, érzékszervi vizsgálattal dönthetünk. Nézzük meg a színét, állagát. Szagoljuk meg az illatát, figyeljünk a szokatlan elváltozásokra, mint a nyálkás réteg vagy az elszíneződés. Ha bármi gyanúsat észlelünk, inkább ne fogyasszuk el!
Falat:
Az élelmiszer biztonsága mindig az elsődleges szempont, még az élelmiszerpazarlás megelőzésénél is fontosabb szempont.
Vannak olyan elváltozások, amelyek látszólag ártalmatlanok, mégis veszélyesek lehetnek. Ilyen a zöldes színű vagy a hajtásokat hozó burgonya, amely szolanint tartalmazhat, ami nagy mennyiségben mérgező lehet. Ilyenkor vastagon vágjuk ki a zöld részt, és csak utána fogyasszuk el. A kicsírázott fokhagyma ugyan nem veszélyes, de gyengébb ízű lesz – ettől még nem feltétlenül kell kidobni, de érdemes minél hamarabb felhasználni.
Mindig vegyük figyelembe a tárolási körülményeket, különösen a hűtést! A megfelelő hőmérsékleten tárolt élelmiszerek tovább maradhatnak biztonságosak.
Lakoma:
Bizonyos esetekben az élelmiszer már látszólagos hibák nélkül is veszélyes lehet:
Ha például egy kenyér penészes, nem elég levágni a látható részt – a penész által termelt mikotoxinok az egész kenyérben jelen lehetnek, láthatatlanul, és ezek nem semlegesíthetők hőkezeléssel sem.
Egy felmelegített, de előző nap nem hűtőben tárolt étel (pl. ragu vagy tejtermékes fogás) újramelegítve sem lesz biztonságos, mert a baktériumok által termelt toxinok megmaradhatnak a hőkezelés után is. Ezért fontos, hogy a maradékokat mielőbb hűtőszekrénybe tegyük, alaposan melegítsük fel fogyasztás előtt, és néhány napon belül fogyasszuk el.
Ne feledjük: a „jól néz ki, jó illata van” nem mindig elég: például a Listeria vagy Salmonella szabad szemmel nem látható, érzékszervileg nem észlelhető, mégis súlyos megbetegedést okozhat. Lejárt fogyaszthatósági idővel rendelkező termékeket ne fogyasszunk!

