Nébihoktatás

Fenntarthatósági témahéten a Maradék nélkül csapata

Április 23-án Szigetszentmiklóson, a József Attila Általános Iskolában újabb játékos előadást tartottunk a Maradék nélkül program keretében. Nagy öröm volt számunkra, hogy egymás után három előadással, összesen több mint 300 kisdiák figyelmét hívhattuk fel az élelmiszerpazarlás problémakörének fontosságára.

Beszéltünk a komposztálásról, a fogyasztói szokásokról, a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési időről és az élelmiszerláncról is. A gyerekeket és tanáraikat azonban az döbbentette meg talán leginkább, amikor az Európában keletkező élelmiszerhulladékok mennyiségéről meséltünk nekik.

A foglalkozások rendkívül kellemes hangulatban teltek. A 2–4. osztályos nebulók nagyon aktívak voltak, mindenki el akarta mesélni a témához kapcsolódó saját élményeit. Az előadóknak talán ez jelentette a legnagyobb kihívást, nem volt könnyű feladat csoportonként száz feltett kézből kiválasztani egyet.

Megtudhattuk, hogy otthon sokan a komposztálást, illetve az állatetetést, mint az élelmiszerhulladék csökkentésének módszerét, nap mint nap alkalmazzák. Többen számoltak be arról, hogy előfordult már, hogy egy romlott joghurt, vagy egy penészes kenyér a kukában végezte náluk. A tanulás mellett természetesen a kvíz és a csapatjáték sem maradhatott el, amelynek során meglepődve tapasztaltuk, hogy a gyerekek milyen könnyen sajátították el az előadás első felében hallott ismereteket. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a toll- és a lufikészletünk meglehetősen leapadt, ugyanis a feltett kvíz kérdésekre helyesen válaszolók ezekben az ajándékokban részesülhettek.

Szigetszentmiklóson ismét nem csak tanítottunk és játszottunk, de nagyon sokat tanultunk is a gyerekektől. Reméljük, az elkövetkező időszakban még több gyerekkel sikerül majd megismertetni az élelmiszerpazarlás megelőzésének fontosságát!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább