Nébihoktatás

Szemléletformálás a IV. ÖKO-Szigeten

Idén már negyedik alkalommal nyitották meg a szigetmonostori faluház kapuit az érdeklődő gyerekek előtt, az ÖKO-Sziget Környezetvédelmi Rendezvénysorozat keretein belül.
A 2018. március 22-23-án megrendezésre kerülő ÖKO-Szigetre a Nébih Maradék nélkül programja is meghívást kapott. Számos egyéb együttműködő szervezettel közösen – úgymint az Országos Meteorológiai Szolgálat, az MTA Ökológiai Központ vagy a Humusz szövetség –fenntartható fogyasztáshoz kapcsolódó ismereteket osztottunk meg a gyerekekkel.

Az általános iskolások első osztályától egészen a nyolcadikos tanulókig, mindenki talált magának kedvére való programot.
A rendezvény keretében rövid összefoglaló előadást tartottunk a gyerekeknek, ahol többek között kitértünk az élelmiszerhulladékok gazdaságra és környezetre gyakorolt negatív hatásaira. Beszélgettünk az élelmiszerhulladék típusokról, valamint a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő közötti különbségről is. Érdekes tapasztalat volt, hogy sok kísérőtanár jelezte, hogy gazdagodott egy-két hasznos ötlettel, amelyek nem csak az élelmiszerhulladékok mérséklésével kapcsolatban nyújtanak iránymutatást, de a mindennapi háztartásvezetésben is segítségükre lehetnek.
Játék közben pedig mi magunk is rengeteget tanultunk a gyerekektől.
Külön öröm volt azokat a történeteket hallgatni, amelyeket a gyerekek megosztottak velünk. Volt olyan tanuló, aki elmesélte, náluk mennyire nagy érték a kenyér és a zsemle, hiszen otthon a saját kezükkel készítik. Egy másik történet arról szólt, hogy az állatoknak adható élelmiszermaradékokat minden esetben a saját házi kedvenc fogyasztja el.
Délelőtt egész osztályok „rohamozták meg” a standunkat, délutánra pedig, mikor már kezdtek fáradni a gyerekek, kisebb csapatokban érkeztek, és sok visszatérő gyerkőc csillogtatta meg a nap folyamán szerzett tudását az újaknak.
A kisiskolásokat kísérő pedagógusoknak lehetőségük volt belelapozni a Nébih iskolai programjának Maradék nélkül ismeretterjesztő kiadványába (http://maradeknelkul.hu/oktatasi-segedanyagok/) is. A március 26-án indult kvízjátékunk iránt is nagy érdeklődést tapasztaltunk részükről (http://maradeknelkul.hu/kviz/).
Örülünk, hogy részesei lehettünk a IV. ÖKO-Sziget Szemléletformáló Rendezvénynek. Reméljük, hogy jövőre is találkozunk! Gyertek ki az V. ÖKO-Szigetre is 2019-ben!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább