Nébihoktatás

Maradék nélkül nyári tábor 2019

A tavalyi évet követően 2019-ben a Nébih Maradék nélkül programja ismét nyári táborozással jutalmazta azt a két osztályt, amely a legeredményesebben teljesítette az online-kvízverseny akadályait. A verseny az általános iskolások élelmiszerpazarlással és élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tudását tesztelte, de a győzelemhez elengedhetetlen volt a kreativitás is, hiszen az utolsó fordulóban az osztályok saját készítésű videóit vártuk, amelyekben a „Mese habbal, szülinappal” mesekönyvünk történetének fonalát alakíthatták tovább a gyerekek. Harminchárom gyermekkel és tanáraikkal vágtunk neki a Zala megyei Novának, hogy egy igazán emlékezetes táborozással zárjuk le a tanévet. A tábor tematikus programjának középpontjában a sportos és kreatív játékokon túlmenően a tudatos és fenntartható fogyasztásra való gyakorlatias és élményalapú oktatás állt.

Péntek – Félénk kezdet után „esküszöm, hogy rosszban sántikálok”

2019. június 14-én kora délután mindenki megérkezett a tábor helyszínére, Novára, a Csicsergő Szabadidőközpontba. Ez a nap az ismerkedésről szólt, hiszen a jákiakat tavalyról ugyan már ismertük, a budapesti csapatunk még félénken nézett a tábor vezetőire. A 4 animátor segítségével a csoportok megalkották saját csapatzászlójukat, pontosabban csapatpólójukat, amiket a későbbiekben a csapatvezetők igen büszkén viseltek.

A csapatnevek kitalálásakor senki nem szűkölködött ötletekben: Zsihénák, Fokhagymák, Mindenevő bajnokok és Tojásos nokedli ecetes salátával lettek az egységet hirdető szavak.

Sokáig nem tartott a félénkség sem, hiszen a közös foci és játékok egyből összekovácsolták a csapatokat. A kis tóban pedig hatalmas vízi háborúk folytak már az első nap alatt is.

Később, vacsoraidőben felfedeztük a svédasztalos étkezés előnyeit, és a pincér szavai a Maradék nélkül tábor lakóinak bizony nem voltak ismeretlenek:

„Mindenki csak annyit szedjen, amennyit meg is tud enni! Nem kell aggódni, van bőven, forduljatok többször is, de maradék ne maradjon.”

Bizton állíthatjuk, hogy egy tányéron sem maradt a milánói makaróniból, de még a rántott karfiolból sem.

Este, villanyoltás után mindenkibe belebújt a kisördög; a tábor első estéje már csak ilyen. Másnap a reggeli torna bizony szükséges volt a felébredéshez az „éjjeli legényeknek”.

Szombat – Még mindig tele energiával

A torna után gazdagon megreggelizett a nagy csapat, majd az első Maradék nélkül előadást hallgatták meg a fiatalok. Be kell vallanunk, nem sok mindent kellett tanítanunk, a kezek folyton a magasban voltak és jobbnál jobb válaszokat hallhattunk az egész óra alatt. Ilyen ügyes csapatnak előadni nekünk is egy óriási élmény.

A sok ülés után a csapatok feltérképezték a tábor erdei ösvényét, ahol különböző akadályokon kellett átverekedniük magukat. Az első kézműves foglalkozáson a gyerekek szivacsbombát készítettek, amit ki is próbálhattak egymáson. Pár vödör vízzel feltankolva hatalmas vízibomba csatát játszottak le egymás ellen kicsik és nagyok. Az óriási zöldterület megtelt kacagással és sikítással, ezt a harcot mindenki élvezte.

Ebéd után elegáns szalvétagyűrűt készítettünk. Volt olyan, aki nem tudta már egyedül elvinni a kincseit, annyira megtetszett neki a szalaggal átfűzött guriga. A sport szerelmesei is örülhettek, hiszen a következő program egy izzasztó Partizán (de nevezhetjük Tűzharcnak vagy Kapitánylabdának is, és valószínűleg még sok más módon is ismerhetik) játék volt, a labdákat követni is nehéz volt, úgy repdestek ide-oda. A sok mozgás még mindig nem fárasztotta ki a gyerekeket, a szabadfoglalkozás alatt szinte mindenki megjárta a tó vizét vagy a sportpályák valamelyikét. Vacsorára meg is éhezett mindenki, és talán mondanunk sem kell, de nem maradt aznap sem maradék.

Vasárnap – „Vidd haza” doboz

Ismét reggeli tornával indítottuk a napot, amelyet egy kiadós kidobós követett. A Maradék nélkül foglalkozáson a gyerekek elmesélték, hogy ők maguk hogyan tesznek az élelmiszerpazarlás ellen.

Később a gyerekek doggy bag-et* hajtogattak, színeztek és ragasztottak.

*Doggy bag: Olyan, étel tárolására alkalmas edény, doboz vagy tasak, amelybe az étteremben elköltött bőséges vacsora maradékát helyezhetjük, abban hazavihetjük későbbi fogyasztás céljából.

A „Lopd el a labdát” játékban a gyerekek gyorsaságukat és reakcióidejüket egyaránt próbára tehették. A kifeszített fonálhálón pedig minden csapat kevesebb, mint 2 perc alatt átjutott. Volt bújás, kúszás, átemelés – nem maradtunk izgalmak nélkül. A csapatok támogatták egymást és mindenki segítette a másikat.

Amíg tartott a jó idő, strandröpi és fürdőzés volt a program. Este azonban leszakadt az ég, így az ügyességi játékok helyett activity és zenefelismerő kvíz következett. Elárulhatjuk, hogy ádáz, kiegyenlített küzdelem volt, ám végül a Tojásos nokedli ecetes salátával csapat nyert.

Hétfő – Vers, tökéletlenül is tökéletes gyümölcsök, búcsú buli

Mire jó a tavalyi magazin? Papírgyöngynek! Ezekből nagyon mutatós nyakláncok és karkötők készültek, saját részre, szülőnek, testvérnek, vagy táborvezetőknek.

A sorversenyben is mindenki talált kedvére való feladatot: volt pókjárás, ugrálás, futás, hátrafelé labdapassz, pingpong-labdát derékra kötött pohárból kirázás. Ezt a kört magasan a Zsihénák csapata nyerte.

Délután mindenki felöltötte legszebb nébihes pólóját, így senkit nem téveszthettünk szem elől a zalaegerszegi Tescoban tett látogatás során. A gyerekek most már azt is tudják, hogy néznek ki azok a gyümölcsök és pékáruk, amelyeket az átlagos vásárló már nem vásárol meg, mert nem szépek, bár ezt leszámítva még tökéletesek. Az adományozásról, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Vöröskereszt munkájáról is záporoztak a kérdések.

Visszaúton a táborba kaptunk egy hosszú költeményt. Görgessetek le hozzá, mi nagyon meghatódtunk!

Az esti szalonnasütést elmosta a vízszintes eső, így hát a búcsú bulit a díszteremben tartottuk meg. Eredményhirdetés, taps, ajándékok, gyerekpezsgő. A tábor első helyezettje a Mindenevő bajnokok csapata lett. (Itt is gratulálunk Nektek, srácok!) Vidáman búcsúztattuk a mögöttünk álló néhány napot: a Menjünk medvét vadászni!, a Helló, Béla vagyok, és a Simon mondja is előkerült. A 4 csapat egyként játszott, nyoma sem volt már a versengésnek. Legnagyobb büszkeségünkre pedig ételmaradék itt sem maradt!

Kedd – Fokhagymák, Zsihénák, Tojásos nokedlik és Mindenevők, sziasztok!

A búcsútornát búcsúkidobós, a búcsúreggelit búcsúóra követte. Az utolsó Maradék nélkül előadást szinte már a gyerekek tartották, annyi tudást szívtak magukba a pár nap alatt. A fotózást nagyon élvezték a csapatok, és ez jól látszik a végeredményen is. (Csapatfotók feltöltés alatt.)

A fiúk kihasználták a napsütést, és még egy utolsót csobbantak a tóban indulás előtt. Az egyik legkedvesebb ajándékot a jáki lányoktól kaptuk: meghívót a ballagásukra 2021-ben.

Ezúton szeretnénk megköszönni minden jáki és budapesti gyereknek, pedagógusnak, szervezőnek és animátornak a rengeteg befektetett munkát!

NÉBIHES TÁBOR

Megnyertük a tábort (nébiheset),

A díj minket nagyon meglepett.

5 napos kiruccanás Novára,

Anya szülőfalujába.

Mesélte, hogy ott született,

De nem ismerte nagyon ezt a helyet.

Pénteken indultunk

Délután kettőkor,

Kisbusszal utaztunk,

Utánfutó volt rajtunk.

Aznap megnéztük a táborhelyet,

Míg meg nem jöttek a budapestiek.

Elosztottuk a csapatokat,

Kiszíneztük a csapatpólókat.

Szombaton Jákra mentem,

Mert a bátyám ballagott el.

Megnéztük a 6. évzárómat,

3-kor értünk vissza a táborunkba.

Aznap még játszottunk,

Mást nem csináltunk.

Vasárnap ugyanez:

Kézműveskedés, csapatmeccs.

Még voltak szabadprogramok,

Hol azt csináltunk, amit akartunk.

Hétfőn is csapatprogram,

És ebéd után mentünk a Tescoba busszal.

Ezen az estén lesz a búcsú buli!

És megtudjuk a csapatverseny eredményeit.

Több információról még nem tudok,

Úgyhogy itt most el is búcsúzom.

Kis Mária, 6.b

A kvíz verseny első helyezettje a Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola 6.b osztálya lett. Felkészítő tanáruk: Hende István.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=kmIy38zNSoQ&feature=youtu.be

A kvíz verseny második helyezettje a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium 4.b osztálya lett. Felkészítő tanáruk: Mészáros Katalin.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=lbJclubM4Bc&feature=youtu.be

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább