Nébihoktatás

Iskolások az élelmiszerpazarlás ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja az általános iskolások szemléletformálását is kiemelten kezeli az élelmiszerpazarlás megelőzése érdekében. Az iskolai programelem gerincét a Maradék nélkül program szakemberei által összeállított tananyag (http://maradeknelkul.hu/oktatasi-segedanyagok/) jelenti.
2016-ban indult a Nébih Maradék nélkül programja, amelynek célja a háztartások élelmiszerpazarlásának megelőzése, az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentése. A program korábban elsősorban a felnőtt lakosságot célozta, de most bővül a célcsoportok köre.
A Maradék nélkül programot a Nébih kiterjeszti az általános iskolás korosztályra is, hiszen az élelmiszerekhez való viszony, a tudatos vásárlással és a környezetvédelemmel kapcsolatos szokások, berögződések a legkönnyebben gyermekkorban alakíthatóak.
A program alapja az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek által összeállított, ismeretterjesztő kiadvány, amely gyerekek számára is könnyen értelmezhető módon mutatja be az élelmiszerpazarlás problémakörét, valamint olyan megoldásokat sorakoztat fel, amelyeket alkalmazva a tanulók is csökkenteni tudják az élelmiszerpazarlás mértékét a saját háztartásukban.  Bízunk benne, hogy a jó példa is „ragadós”, így a gyerekek által a szülők is megszólíthatók lesznek, amelynek köszönhetően a tudatos és kevésbé pazarló élelmiszer-fogyasztás szinte észrevétlenül válhat a családok mindennapjainak részévé.
Szakos Dávid, a Maradék nélkül program munkatársa, így számolt be a 13. kerületi Herman Ottó Általános Iskolában tett látogatása tapasztalatairól:
„Ma két előadást tartottam, egyenként 20-25  főnek. Az első csoport elsős, másodikos gyerekekből állt össze. A csapatjáték nagyon tetszett nekik, jól éreztük magunkat. A második csapat egy harmadikos osztály volt, és ott volt az osztályfőnökük is (sőt a konyhás nénik is beültek). Csendben, érdeklődve figyeltek, és nagyon jó dolgokat mondtak. Nem semmi élmény volt. Nagyon sok jó megjegyzése volt a gyerekeknek, de talán az volt a legjobb, hogy a harmadikosoknál, amikor a legvégén megkérdeztem, hogy van-e kérdésük, vagy mondandójuk, akkor egy kisfiú, azt mondta, hogy ezek után biztosan nem dob ki élelmiszert, pedig eddig előfordult, hogy például néhány harapás után a szemétbe dobott egy almát, viszont ezután már sajnálná kidobni. Várnak minket jövőre is.”
A program iránt érdeklődő iskolák figyelmébe ajánljuk a március 26-án indult online kvíz versenyünket. Részletek megtekinthetők a következő linken: http://maradeknelkul.hu/kviz/

Forrás: Nébih

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább