Nébihoktatás

Húsvét zöldítő pályázat 2023

Idén húsvétkor is meghirdetjük Húsvét zöldítő című pályázatunkat. A pályázat célja az élelmiszerpazarlás-mentes ünneplés és a felelős állattartás népszerűsítése. A pályázatra április 5-ig jelentkezhetnek kicsik és nagyok több kategóriában is. A legkreatívabb művek alkotóit értékes ajándékokkal jutalmazzuk.

A Húsvét zöldítő pályázatban a már tavaly is népszerű fenntartható tojásfestő és versíró kategóriák mellett idén két új kategóriát is nyitunk az állatbarátok számára: olyan képeket és videókat várunk, amelyeken nyulak vagy baromfik éppen élelmiszerhulladékot fogyasztanak. Természetesen nemcsak a családdal élő állatok fotóival lehet pályázni, hanem akár egy állatkerti vagy vadasparki etetés vagy a nagyszülőknél tett látogatás élményei is megörökíthetők.

Kik jelentkezhetnek a pályázatra?

Kicsik és nagyok jelentkezését is várjuk, az egyetlen feltétel, hogy a Pályázó Magyarországon állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezzen. 14 év alatt szülői beleegyező nyilatkozat kitöltése kötelező.

Milyen pályamunkákkal lehet jelentkezni?

A Pályázatra négy kategóriában lehet jelentkezni:

1. Tojásfestés fenntartható technikák alkalmazásával

Cél a húsvéti hímes tojás festés során az élelmiszerhulladékok kreatív felhasználása és csökkentése. Bármilyen élelmiszerhulladék felhasználható (pl. hagymahéj, cékla héj, kávézacc), és bármilyen technikával készülhet a pályamű. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a tojásfestés során ne keletkezzen élelmiszerhulladék (kifújt tojás felhasználása, főtt tojás esetén hűtve tárolás). A pályamunkákat fényképes formában várjuk (1 db fotó vagy montázs), illetve kérjük a felhasznált anyagok és módszerek 1-2 mondatos bemutatását. A beküldött fénykép mérete nem haladhatja meg az 50 MB-ot.

2.Locsolóvers-írás

Olyan frappáns locsolóverseket várunk, amelyek témája élelmiszerpazarláshoz és az élelmiszerhulladékok csökkentéséhez kapcsolódik. Ebben a kategóriában a pályamunkákat videós formában várjuk. Nem feltétel, hogy a Pályázó megjelenjen a videóban, ugyanakkor elvárás, hogy a locsolóvers jól érthetően elhangozzék a felvételen. A videó maximum 60 másodperces lehet, és nem haladhatja meg az 50 MB-ot. Nem elvárás a professzionális technika, filmes megoldások alkalmazása! A videó mellé a vers írásos változatát is várjuk.

3. Csibe, a liget szépe

Olyan képeket vagy videókat várunk, amelyeken a baromfiudvar népe éppen élelmiszerhulladékot falatozik. Természetesen nemcsak a családdal élő állatok fotóival lehet pályázni, hanem akár egy állatkerti vagy vadasparki etetés vagy a nagyszülőknél tett látogatás élményei is megörökíthetők. Fontos, hogy a baromfik jólétben éljenek, az élelmiszerhulladék pedig fogyasztható legyen számukra. A pályázatra beküldött videó maximum 60 másodperces lehet, és nem haladhatja meg az 50 MB-ot. Nem elvárás a professzionális technika, filmes megoldások alkalmazása! Fényképes pályázat esetén sem haladhatja meg a kép mérete az 50 MB-ot. A pályázat részeként várunk egy rövid bemutatást az állatról, illetve az általa elfogyasztott élelmiszerhulladékról.

4. Nyuszi, a liget szépe

Olyan képeket vagy videókat várunk, amelyeken nyulak éppen élelmiszerhulladékot fogyasztanak. Itt sem csak a családdal élő állatokkal lehet pályázni, hanem akár egy állatkerti vagy vadasparki etetés vagy a nagyszülőknél tett látogatás élményei is megörökíthetők. Fontos, hogy a nyulak jólétben éljenek, az élelmiszerhulladék pedig fogyasztható legyen számukra. A pályázatra beküldött videó maximum 60 másodperces lehet, és nem haladhatja meg az 50 MB-ot. Nem elvárás a professzionális technika, filmes megoldások alkalmazása! Fényképes pályázat esetén sem haladhatja meg a kép mérete az 50 MB-ot. A pályázat részeként várunk egy rövid bemutatást az állatról, illetve az általa elfogyasztott élelmiszerhulladékról.

Szeretnél tájékozódni a felelős nyúltartásról? Egy igazi húsvéti nyúl szakértőt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét, Hanga Zoltánt kérdeztük meg a felelős nyúltartás legfontosabb kérdéseiről. A beszélgetés részletekben jelenik majd meg a Maradék nélkül program Instagram, Facebook és TikTok felületén a következő hetekben.

A Pályázatra kategóriánként egy pályaművet küldhet be minden jelentkező. Amennyiben a Pályázó több pályaművel is pályázik egy kategóriában, abban az esetben kizárólag az először beküldött pályaművet veszi figyelembe a Pályázat zsűrije.

Hogyan lehet részt venni a pályázatban?

A pályázaton való részvétel a következő űrlap kitöltésével lehetséges: https://forms.gle/8XbR36kvvEECL39Z6

Mit nyerhettek?

Mind a négy kategóriában a közönségszavazás első 3 helyezettjét jutalmazzuk, illetve 5 darab különdíjat is kiosztunk, amelyet a szakmai zsűri ítél oda.

Hogyan értékeljük a pályázatokat?

A beérkezett pályamunkákat első körben a Maradék nélkül program munkatársai értékelik. Fontos, hogy a pályamunka tartalma kapcsolódjon a pályázat témájához, illetve illeszkedjen a fenntarthatósági, élelmiszerbiztonsági és állatjóléti alapelvekhez. Az értékelés további szempontjai a Játékszabályzatban találhatók.

A kiválasztott alkotásokat a Maradék nélkül Facebook oldalán bocsátjuk közönségszavazásra, amely során a Kedvelések (Like) száma befolyásolja az eredményt. Mind a négy kategóriában a legtöbb kedvelést bezsebelő pályamű nyeri el az 1. helyezést, a következő legtöbb kedveléssel rendelkező kép/videó a 2. helyezést, és így tovább.

A különdíjasokat pedig a szakmai szűri választja ki.

Milyen fontos időpontokra kell figyelni?

  • A pályaművek beküldésének határideje: 2023. április 5. 18:00
  • A közönségszavazásra bocsátás időpontja: 2023. április 6. 12:00
  • A közönségszavazás időtartama: 2023. április 6. – 2023. április 19. 12:00
  • A végső eredményhirdetés időpontja: 2023. április 28-ig

Kérünk Titeket, tekintsétek át a részletes Játékszabályzatot is, amely itt érhető el: http://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/03/Húsvét-zöldítő-pályázat-2023-Játékszabályzat.pdf

Ha a játékszabályzat áttanulmányozása után is van kérdésetek a pályázattal kapcsolatban,  keressetek minket a maradeknelkul@nebih.gov.hu címen.

Regisztrációs űrlap: https://forms.gle/8XbR36kvvEECL39Z6

Szülői beleegyező nyilatkozat: http://maradeknelkul.hu/wp-content/uploads/2023/03/Húsvét-zöldítő-pályázat-2023-Szülői-beleegyező-nyilatkozat.pdf

Adatkezelési tájékoztató

Alkotásra fel!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább