Nébihoktatás

Ne a csirkét, a kezünket mossuk

A konyhában sok mindenre kell odafigyelünk főzés-sütés közben, hiszen senki sem szeretne ételmérgezést vagy egy csúnya szalmonellafertőzést kapni. Gyakran előfordul, hogy első lépésként a konyhában megmossuk a nyers csirkehúst. De vajon jót teszünk ezzel? Az élelmiszerbiztonsági szakemberek szerint a válasz nagyon egyszerű: nem. Inkább a kezünket kellene alaposan megmosni a csirkehús helyett.

A háztartások, mint az élelmiszerlánc utolsó egységei, a végső védvonal az élelmiszer eredetű megbetegedések megakadályozásában. Fogyasztóként nem is gondolnánk, hogy az ilyen jellegű problémák közel feléért a háztartások nem megfelelő higiéniai (például: kézmosás hiánya) és nem biztonságos élelmiszer kezelési gyakorlatai a felelősek, ezáltal könnyedén megelőzhetők lehetnének.

A kórokozók könnyen vándorolnak a kezünkről a konyhai eszközökre és vissza, ezt hívjuk keresztszennyeződésnek. Erre kiemelt figyelmet kell szentelnünk, mivel ez élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent a háztartásokban. A keresztszennyeződések egyik fő, mégis kevésbé ismert okozója az a helytelen szokásunk, miszerint megmossuk a csirkehúst. A SafeConsume projekt keretében megvalósult magyarországi kutatásban a háztartások élelmiszer kezelési gyakorlatait mérték fel élelmiszerbiztonsági szempontból. A szakemberek 2 fő problémát azonosítottak: a nem megfelelő kézmosást és a nyers csirkehús megmosását a mosogatóban.

Miért érdekes ez?

Mert a szakemberek szerint a hús megmosása a kórokozók nagy részét nem tünteti el a hús felületéről, sőt, tovább erősíti a keresztszennyeződések kockázatát. A kutatásban, a háztartásokban 15 csirkehús mintából nyolcban megtalálható volt a Salmonella baktérium és több, mint az esetek felében a konyhai előkészítés során a kórokozó átkerült a vágódeszkára is, tehát nem sikerült elkerülni a keresztszennyeződést.

A SafeConsume projekt keretében készült magyarországi felmérés szerint ellentmondásosak a háztartások élelmiszerbiztonsági gyakorlatai. Hiszen minél jobban oda szeretnének figyelni az élelmiszerbiztonságra, annál valószínűbb, hogy megmossák a csirkehúst. Emellett gyakori a kézmosás elhanyagolása, pedig a résztvevők tudták, hogy a kéz higiéniája fontos lenne.

Jó gyakorlatok, amik tényleg fontosak

  1. Ahelyett, hogy megmosnánk az előkészítendő nyers húst, használjunk papírtörlőt a húslé felitatásához.
  2. A nyers baromfihúst 0-4 °C-on tároljuk hűtőszekrényben, elkülönítve minden mástól.
  3. Használjunk külön vágódeszkát a nyers húsokhoz, külön a zöldségekhez és a fogyasztásra kész ételekhez (pl. sajtok, felvágottak, pékáruk).
  4. Mindig mossunk kezet, miután nyers hússal dolgoztunk.
  5. A keresztszennyeződések elkerülése érdekében a főzés során elsőnek készítsük elő a zöldségeket és minden mást – legutoljára pedig hagyjuk a nyers hús előkészítését.
  6. Ügyeljünk az alapos hőkezelésre, a hús belsejének is el kell érnie minimum a 75 °C-ot legalább két percen keresztül.

A konyhai keresztszennyeződés elkerüléséről és a kézmosás fontosságáról a Nébih a korábbi években az Élelmiszerbiztonsági Világnap alkalmából több videót is készített, amelyeket mindenkinek ajánljuk figyelmébe.

Források:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713522002250
https://safeconsume.eu/articles/why-do-we-wash-chicken-meat-more-thoroughly-than-our-hands

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább