Nébihoktatás

A mosogatókefék higiénikusabbak, mint a mosogatószivacsok

A mosogatószivacsokat és mosogatókeféket az edények tisztításához használjuk, azonban bizonyos esetekben a szivacsok inkább a káros baktériumok gyűjtőhelyei.

Amíg Norvégiában és Dániában az emberek többsége hagyományosan mosogatókefét használ a mosogatáshoz, addig sok más európai országban, például az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Görögországban, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban és hazánkban is inkább a mosogatószivacs használata terjedt el. Két friss tanulmány szerint a baktériumok jobban elterjedhetnek és hosszabb ideig maradnak életben nedves szivacsokon, mint a mosogató keféken.

A SafeConsume projektben készült egy online felmérés, amiben feltérképezték, hogy az emberek hogyan mosogatnak 10 európai országban. Laboratóriumi elemzést is végeztek, új és régi szivacsokkal, kefékkel, hogy megvizsgálják a száradási jellemzőiket és olyan élelmiszer kórokozók jelenlétét és szaporodását, mint a Salmonella vagy a Campylobacter.

Több a baktérium a szivacsokban

A kefék sokkal gyorsabban száradnak, mint a szivacsok. Kísérletekben, ahol szivacsokhoz és mosogatókefékhez baktériumokat adtak, a baktériumok nagyon elszaporodtak a nedves szivacsokon – a Salmonella baktérium több, mint egy hétig túlélt a háromból kettő tesztelt mintán.

A mosogatókefékben minden típusú baktérium elpusztult időközben, a Salmonella mennyisége 3, míg a Campylobacter mennyisége 1 napon belül a kimutathatósági szint alá csökkent. A Salmonella a fogyasztóktól begyűjtött használt mosogatókeféken is elpusztult, azonban a szivacsokban túlélt.

Mit lehet tenni otthonunkban?

A legjobb, ha a mosogatószivacsunkat mosogatókefére váltjuk. Amennyiben mégis maradnánk a korábban használt szivacsnál ügyeljünk arra, hogy rendszeresen cseréljük azokat, illetve időközönként fertőtlenítsük őket. A kísérletek bizonyították, hogy a klóros öblítés, a mosogatógépes átmosás és a forrázás hatékony módja a fertőzött szivacsok és kefék tisztításának. Minden használat után csavarjuk ki a szivacsokból a vizet és ne hagyjuk a mosogatómedencében. Végezetül pedig kiemelten figyeljünk arra, hogy takarításhoz használjunk erre a célra elkülönített szivacsokat, törlőkendőket.

Források:
https://safeconsume.eu/articles/brushes-are-more-hygienic-than-sponges
https://sfamjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jam.15621
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168160520304220

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább