Nébihoktatás

A lejárt sonka nem jó ötlet

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének X. alkalommal megrendezett Országos Fogyasztóvédelmi Sulitáborában jártunk, azzal a céllal hogy közelebb hozzuk az élelmiszerbiztonság témáját a tizenévesekhez.

Az előadást a tábor étkezőjében tartottuk, miközben már készült a gyerekeknek a vacsora, így különleges és témába vágó légkört és hangulatot teremtett.

Az élelmiszerlánc szereplőitől indultunk, ki-mit gondol hogyan kerül az élelmiszer az asztalunkra és egyáltalán mi az, amit élelmiszernek nevezhetünk? Átbeszéltük mi a szerepünk fogyasztóként az élelmiszerek biztonságának megőrzésében és mi a Nébih szerepe.

Közösen megnéztünk pár alap élelmiszer csomagolását, és együtt végig gondoltuk, hogy miért lehet, hogy van olyan termék aminek nincs külön feltüntetve az összetevő listája. A csomagolás kapcsán beszélgettünk az allergének szerepéről, mire kell figyelni ha érintettek vagyunk.

Esettanulmányokkal, játékosan elemeztünk egy-egy potenciálisan élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő helyzetet. Megehetjük a lejárt fogyaszthatósági idejű sonkát? Nem, nem jó ötlet.

Szintén szituációs játék segítségével próbáltuk hangsúlyozni, hogy étel előkészítésnél – különböző alapanyagoknál, mint a hús és a saláta – fontos külön vágódeszkát használni.

A program végét egy online játékkal zártuk, ahol a meglévő és újonnan szerzett ismereteket tesztelhették csapatokban a gyerekek. Az üzenet úgy látszik átment, az összes csapat jól teljesített. A győztes csoportot külön díjjal is jutalmaztuk.

Köszönjük a meghívást!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább