Egyre több háztartásban megtalálhatók a praktikus, egyszer használatos/eldobható zacskók fenntarthatóbb alternatívája a visszazárható zacskók. Használatuknak csak a kreativitásunk szabhat határt. Használjuk fagyasztáshoz, készételek tárolásához, a kamrában, szendvicsekhez és van, aki pácoláshoz is.
Előnye a sokrétű használhatóság és a többszöri használat, azonban emiatt a tulajdonsága miatt élelmiszerbiztonsági kockázatokkal is járhat. Sokszor teljesen eltérő állapotú és minőségű élelmiszert tárolunk benne és nagyon sokszor újra használjuk.
Ha folyamatosan úgy használjuk újra, hogy nem megfelelően kezeljük-tisztítjuk, akkor megnő a kockázata, hogy az anyag káros mikroorganizmusokkal szennyeződik, ami beszennyezheti a benne tárolt élelmiszert.
Az már bizonyított, hogy a nem megfelelően tisztított többször használatos műanyag anyagú bevásárló szatyrok a bakteriális keresztszennyeződések melegágyai. [1] Így ügyeljünk arra, hogy elkerüljük az ebből adódó megbetegedéseket.
Hogyan és milyen eszközökkel tudjuk és érdemes ezeket tisztítani hatékonyan úgy, hogy a környezeti/ fenntarthatósági szempontokra is tekintettel legyünk?
Ami alap
Nagyon sok különböző márkájú/méretű/típusú ilyen zacskó érhető el a boltokban, ezért első körben mindig nézzük meg az anyagát és a moshatóságára vonatkozó információkat. Azt is ellenőrizzük, hogy mit bír el a zacskó, milyen hőmérsékleten tárolhatunk benne vagy éppen tisztíthatjuk. Van olyan visszazárható zacskó, amit mosogatógépbe is tehetünk—ha amúgy is használunk mosogatógépet, akkor érdemes kipróbálni, hogy a gépben tisztítsuk.
Tisztítás
Általánosan ajánlott, hogy ha pácolásra használtuk a zacskót vagy olyan nyers hús-hal féléket tartottunk benne, amik levet eresztenek, azokat a zacskókat már ne használjuk újra—inkább dobjuk ki.
A visszazárható zacskóknál is jó lehet, ha színkódokban gondolkozunk és azonos színű zacskókban mindig azonos vagy hasonló típusú élelmiszereket tárolunk. A zöldekben csak fagyasztott zöldségeket, a sárgában csak szendvics elvitelre és így tovább.
A megfelelő tisztításhoz nem elég a zacskók kiöblítése és a meleg víz. A zacskókat mindig fordítsuk ki és alaposan tisztítsuk meg a zacskó felületét. Jobb választás a mosogató kefe, vizsgálatok szerint higiénikusabbak, mint a szivacsok.
A „fertőtlenítéshez” készíthetünk otthon egyedi pasztát is. Az alábbi összetevőket összekeverjük, rádörzsöljük a zacskó felületére, majd 15 perc után leöblítjük.
- szódabikarbóna
- ecet
- citromlé
Kiszárítás
Fontos a zacskók megfelelő kiszárítása. Itt is törekedjünk arra, hogy tiszta felületen szárítsuk a zacskókat. Nem jó ötlet a mosogató csaptelepre ráhúzni és nem is higiénikus. Töröljük a zacskót szárazra egy erre elkülönített konyharuhával vagy húzzuk rá tiszta pohárra, befőttesüvegre, hogy teljesen kiszáradjon.
Csere
Arra is figyeljünk, hogy ezek a zacskók sem örök életűek. Sajnos a visszazárható zacskók is el tudnak használódni, ha már tele vannak repedésekkel, megváltozott a színük, akkor inkább cseréljük ki és használjunk újat.
A visszazárható zacskók esetén is mindig jusson eszünkbe, hogy a mikrobiológiai szennyeződés szemmel nem látható, de attól még jelen lehet. A hivatkozott kutatásban is megállapították, hogy a bevásárló szatyrok kinézete (mennyire tűnik piszkosnak) és a tényleges mikrobiológiai szennyezettség között nincsen összefüggés.
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956713518306418