Nébihoktatás

Morzsapakli – Hogyan tudod felhasználni a szikkadt kenyeret?

Morzsa:

Néha előfordul, hogy a kenyér megkeményedik és már nem szívesen készítünk belőle szendvicset. De nem kell kidobni! A szikkadt kenyérből nagyon sokféle finomság készülhet, például zsemlemorzsa, amit rántott hús készítéséhez használhatunk. A kiszáradt kenyeret lereszeljük, és így lesz belőle a morzsa. De a szikkadt kenyér remek alapanyag például fasírthoz, mákos gubához, melegszendvicshez vagy bundáskenyérhez is. Egy kis kreativitással a maradék kenyérből is igazi finomságok születhetnek!

Falat:

Ha mégis inkább szendvicsként ennénk meg a szikkadt kenyeret, egy trükk segíthet: újraéleszthetjük! Permetezzünk egy kis vizet a kenyér héjára (vagy gyorsan öblítsük le), majd tegyük néhány percre a sütőbe vagy a mikróba. A meleg és a nedvesség visszapuhítja a kenyeret, így szinte olyan lesz, mintha frissen vettük volna a pékségből. Fontos, hogy csak annyira nedvesítsük meg, hogy ne ázzon el teljesen, és még langyosan fogyasszuk el.

Lakoma:

Persze a legjobb az lenne, ha a kenyér meg sem szikkadna. Ha tudjuk, hogy nem fog elfogyni időben, fagyasszuk le felszeletelve későbbre! Így, amikor szükség van rá, csak elő kell venni pár szeletet és kiolvasztani. Sőt, ha érdekel még több ötlet, hogyan adhatunk új életet a régi kenyérnek, nézz bele a „Kenyér második élete” című receptgyűjteménybe is! Ebben rengeteg szuper tippet és receptet találsz arra, hogyan változtathatjuk a megmaradt kenyeret izgalmas, új fogásokká. A kenyér megmentésével nemcsak finom ételeket készíthetünk, hanem segítünk csökkenteni az élelmiszerpazarlást is! A kenyér második élete receptkönyv elérhető a Maradék nélkül oldalán.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább