Nébihoktatás

Rendhagyó osztályfőnöki óra: fókuszban az élelmiszerpazarlás

December elején a Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola 7. osztályos diákjai rendhagyó osztályfőnöki órán vehettek részt. Gyöngyi néni, az osztályfőnök erre a 45 percre átadta nekünk a katedrát, hogy beszélgessünk az élelmiszerpazarlás-csökkentés fontosságáról és a leghatékonyabb megelőzési módszerekről.

Először megismerkedtünk a nemzetközi és a magyar statisztikákkal. Mindenki meglepődött, amikor mindenki számára kedves ételekre átváltva mutattuk be a hazánkban legnagyobb mennyiségben elpazarolt élelmiszerek mennyiségét. A készételeket pizzaszeletekre, a zöldség-gyümölcs kategóriát banánra, a pékárukat pedig kakaós csigára átváltva prezentáltuk az éves mennyiségeket, amely alapján egy átlagos magyar állampolgár 28 kakaós csigát, 30 banánt és 107 szelet pizza szeletet dob a szemetesbe évente.

Forrás: A Nébih 2021. évi háztartási élelmiszerhulladék felmérésének eredményei

A megdöbbentő számok alapján mindenki egyetértett abban, hogy érdemes foglalkozni a megelőzéssel, ahol sok új információt megtanultunk. Megtanultuk a fogyaszthatósági és a minőségmegőrzési idő közötti különbséget egy müzliszelet és egy túró rudi segítségével. Ugyanakkor jó volt látni, hogy vannak olyan praktikák, amik sok háztartásban már beépültek a mindennapokba. A diákok családjai közül sokan élnek a közösségi kertek által kínált komposztálási lehetőséggel. Az óra végén a tanultakat egy kvíz segítségével ismételtük át.

Köszönjük szépen a meghívást és a lelkes részvételt!

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogadom Tovább